Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

TV4 avbryter Metro-samarbete

Publicerad: 15 Maj 2017, 06:03

I februari inledde Nyhetsmorgon ett längre samarbete med Metros prisbelönta projekt Viralgranskaren. Men nu avslutas det på Tv4:s begäran.

TV4:s Nyhetsmorgon har jobbat tillsammans med Metros Viralgranskaren för att lyfta frågor om källkritik. Nu avbryter TV4 det samarbetet efter ägarnas uttalanden. – Du skickar väldigt tydliga signaler genom att säga sådana saker som ägare, säger TV4:s programdirektör Viveka Hansson. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

TV4Mats QvibergMetroViveka Hansson

”Det bör finnas en strikt rågång mellan ägare och publicister. Det är en sund grundprincip, och ett förhållande mellan pengar och oberoende som svenska medier värnat och vaktat över under mycket lång tid”, skriver TV4:s programdirektör Viveka Hanson i ett blogginlägg.

Nu har ju chefredaktören Staffan Erfors gått ut och dementerat att ägarna kan lägga sig i redaktionen arbete, men det är inte starkt nog för att lugna dig?

– Det är bra att han varit så tydlig, men vi känner att ägarens besked väcker så kraftfulla farhågor att vi i det här läget inte kan känna oss trygga i att den här rågången hålls. Du skickar ju också väldigt tydliga signaler genom att säga sådana saker som ägare, att prata om anställda som ska rensas ut. Jag har aldrig under alla mina år i mediebranschen varit med om att en ägare uttryckt sig så.

Det är uttalanden av Metros ägare Mats Qviberg och tidningens styrelseordförande Christen Ager-Hanssen som fått TV4-ledningen att ifrågasätta redaktionens möjligheter att jobba helt självständigt.

Det är helgens intervju i Nyheter Idag som föranlett beslutet?

– Inte bara där, det har skett upprepade gånger att ägaren pratat om att rensa ut personer. Det är inte ett skämt eller misstag. Och då upplever vi en stor oro för redaktionens möjligheter att agera oberoende.

Skulle ni kunna tänka er att samarbeta med Metro i framtiden?

– Det utesluter vi inte, men då måste vi först känna oss trygga i att redaktionen har rätt förutsättningar för att kunna verka oberoende.

”Vi har från TV4 uppskattat Viralgranskarens medverkan, och har ingen kritik att rikta mot redaktionen. Tvärtom. Just nu väljer vi dock att pröva andra sätt att lyfta frågorna kring källkritik och avbryter samarbetet”, skriver Viveka Hanson också i blogginlägget.

Läs också

Trumpen Qviberg kan kvadda Metros affär

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.