Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tv-avgiften kan skrotas

Publicerad: 3 september 2012, 06:31

Enligt SR Ekot kan tv-avgiften komma att ersättas med en skatt.

Ämnen i artikeln:

SVTPublic serviceSR

Tisdagen den 11 september överlämnar public service-kommittén sin rapport till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Kommittén har fått i uppdrag att utreda uppdraget och villkoren för public service inför nästa tillståndsperiod.

Redan nu erfar Ekot att ett av kommitténs förslag blir att ersätta tv-avgiften med en skatt som liknar begravningsavgiften (som är inbakad i kyrkoavgiften för alla som tillhör Svenska kyrkan).
Att tv-avgiften och därmed Radiotjänst skulle gå i graven bekymrar Sveriges Radio, medan SVT:s vd Eva Hamilton vill avvakta med att kommentera.

Tv-avgiften har länge varit ifrågasatt. När kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth lanserade public service-kommittén sommaren 2011 skrev hon i en artikel på DN Debatt:

”Teknikutvecklingen innebär (…) att licenssystemet måste ses över. Det går numera att få tillgång till programföretagens utbud på fler sätt än genom en traditionell TV-mottagare. Det är fortsatt viktigt att finansieringen kan garantera verksamhetens självständighet och åtnjuta legitimitet och medborgarnas förtroende. Det bör också vara ett rättvist och resurseffektivt system. Vi ger därför kommittén i uppdrag att pröva olika alternativ för den framtida finansieringen av radio och tv i allmänhetens tjänst.”

I en kommentar till Ekot säger SR:s tillträdande vd Cilla Benkö att det viktiga för Sveriges Radio är att om avgiften ersätts, så måste det vara med ett system som på väldigt lång sikt säkrar public service-företagens oberoende från politiken.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev