Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tv-avgift krävs för att se BBC på nätet

Publicerad: 5 September 2016, 07:46

Sedan 1 september behöver man ha betalat tv-licensen för att få streama BBC-program i sin dator, mobil eller surfplatta.


Ämnen i artikeln:

BBC

Sedan i torsdags krävs det tv-licens för att ha rätt att titta på BBC:s produktioner via dator, mobil eller surfplatta, skriver The Guardian.Men det är fortsatt gratis att lyssna på BBC radio via nätet.

Prislappen på en tv-licens ligger på £145 per år. Att kravet nu även gäller för nättittande hoppas man ska leda till att BBC får öka intäkter med 1,5 miljarder.

Med anledning av det nya kravet kommer BBC att använda speciella bilar för att pejla in privata Wi-Fi-nätverk, skriver Public Access. På så sätt ska de ta fast eventuella licenssmitare.

I Sverige kom i juni 2014 en dom från Högsta förvaltningsdomstolens (HFD) som rörde just huruvida en dator, mobil eller surfplatta är att betrakta som en tv-mottagare. Domen tolkades av Radiotjänst som att utrustningen i fråga inte anses vara en tv-mottagare – eftersom det inte är dess främsta uppgift – vilket innebär att personer som har en dator, mobil eller surfplatta inte omfattas av kravet på tv-avgift.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

BBC

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.