Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Turkiska journalister tog emot PK:s yttrandefrihetspris

Publicerad: 17 Maj 2016, 05:34

Under måndagens PK-debatt i Kulturhuset närvarade Can Dündar och Erdim Gül för att emot PK:s pris till Anna Politkovskajas minne.


De två journalisterna, redaktörer på den turkiska tidningen Cumhuriyet, har dömts till fem års fängelse för att ha röjt statshemligheter i samband med tidningens avslöjande om att turkiska säkerhetstjänsten har smugglat vapen till Syrien.

Det var länge oklart huruvida Can Dündar och Erdim Gül skulle kunna ta sig till Sverige för att ta emot Publicistklubbens pris eftersom de belagts med reseförbud av en domstol. Men förra onsdagen skrev Journalisten att Can Dündar fått tillbaka sitt pass och planerade att resa till Stockholm.

Det här är ett viktigt pris för oss som kom vid rätt tidpunkt, på rätt plats. Att efter så många svåra månader kunna vara i Stockholm som en fri man är viktigt. Det är ett prestigefyllt pris. Tack så mycket, sade Cumhuriyets chefredaktör Can Dündar.

Under kvällen delades också Publicistklubbens Stora Pris ut till journalisten och författaren Britt-Marie Mattsson.

Se prisutdelningarna och samtalet med pristagarna här:

Can Dündar kommer till Sverige för att ta emot PK:s yttrandefrihetspris

Turkiska journalister tilldelas PK:s yttrandefrihetspris

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.