Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Turkiska journalister tilldelas PK:s yttrandefrihetspris

Publicerad: 2 Maj 2016, 08:06

Can Dündar och Erdem Gül tilldelas Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne för sina journalistiska insatser under en tid då yttrandefriheten sätts på prov.


2016-års pris går till Can Dündar och Erdem Gül chefredaktör respektive redaktionschef för Turkiets äldsta tidning Cumhuriyet.

Juryns motivering lyder: För att de med mod och integritet bedriver oberoende journalistik i en tid när yttrandefriheten är satt under hårt tryck.

”Can Dündar och Erdem Gül är givna mottagare av årets pris till Anna Politkovskajas minne. Trots att de hotas av livstids fängelse fortsätter de ihärdigt med att arbeta för att sanningen ska komma fram. Åtalet mot dem är en kränkning av pressfriheten och ytterligare ett uttryck för att Turkiets regering fortsätter att strypa yttrandefriheten i landet”, säger Publicistklubbens ordförande Björn Häger i en kommentar.

Cumhuriyet publicerade förra året uppgifter i form av fotografier och videofilmer som avslöjade hur turkiska säkerhetstjänsten hjälpt till att leverera vapen till stridande grupper i krigshärjade Syrien. Tidningens chefredaktör Can Dündar och redaktionschefen Erdem Gül greps och fängslades i november, anklagade för att genom publiceringen ha begått terrorbrott och spioneri. De två välkända journalisterna släpptes i februari, men anklagelserna mot dem kvarstår. Rättegången som skulle ha återupptagits i fredags har blivit framflyttad till den 6 maj. Åklagaren yrkar på livstids fängelse.

Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne delas ut årligen sedan 2007 året efter mordet på Anna Politkovskaja. Priset går till en journalist som i sitt arbete utmärkt sig i försvaret av yttrande- och tryckfriheten. Förra årets pris gick till Khadija Ismayilova.

Årets pristagare har belagts med reseförbud av en domstol och kan därför inte själva medverka och ta emot priset under ceremonin i Stockholms Kulturhus den 16 maj. Där för att ta emot priset finns istället journalistkollegan Yavuz Baydar från P24, en organisation för oberoende journalistik baserad i Istanbul.

Tidigare pristagare:

Abdullahi Hussein (2014)

Michail Afanasiev (2013)

Johan Persson och Martin Schibbye (2012)

Fredrik Gertten (2011)

Amun Abdullahi Mohamed (2010)

Läs mer om priset och prisutdelningen här.

Kritiserad rättegång mot turkiska journalister skjuts upp

Turkiska journalister frisläpptes i natt

Undersökande journalistik kan ge livstids fängelse i Turkiet

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.