Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Turkiska Cumhuriyets telefoner illegalt avlyssnade

Publicerad: 21 September 2009, 07:35

Den turkiska dagstidningen Cumhuriyets telefoner har avlyssnats. Det handlar om både in- och utgående samtal, bekräftar landets  justitiedepartement. Buggningen gjordes utan det nödvändiga godkännandet av en domstol.


Avlyssningen ingick i en pågående polisundersökning, känd som Ergenekon-undersökningen, kring en förmodad sammansvärjning för att störta regeringen.
Internationella Pressinstitutet (IPI) uttrycker oro för att Ergenekon-undersökningen används som täckmantel är att kunna trakassera oberoende medier i landet.

Att lyssna till en tidnings kommunikation, hur reportrar som inte har något med Ergenekon-fallet att göra och som inte är åtalade, är ett sätt att tysta medierna och hota pressfriheten, säger Ferai Tinc, styrelseldamot av IPI:s turkiska nationalkommitté.

Enligt de dokument vars innehåll nu blivit känt har utredarna  buggat  många reportrars telefoner och avlyssnat en konversation mellan Kemal Kilicgaroglu, vice ordförande i repoublikanska folkpartiet CHP, och Cumhuriyet korrespondent Ilhan Tasci.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.