Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Turkiet stämmer svenska journalister

Publicerad: 7 November 2016, 07:15

Skärmdump från Nyheter24:s debattartikel skriven av de svenska journalisterna journalisterna Kurdo Baksi och Murat Kuseyri.

Två svenska journalister stäms av president Erdogans "högra hand" efter att de fått sin debattartikel publicerad hos Nyheter24.


Ämnen i artikeln:

JournalistenSvDNyheter24

Turkiets president Erdogans ”högra hand”, den turkiske parlamentsledamoten Abbdullah Agrali, vill stämma journalisterna Kurdo Baksi och Murat Kuseyri. Det har han sagt till den ryska nyhetsbyrån Sputniks turkiska upplaga, rapporterar SvD.

”Vad jag förstår är det första gången som den turkiska regimen vill stämma två svenska journalister”, säger Kurdo Baksi i en kommentar.

Anledningen är att journalisterna förra tisdagen skrev ett öppet brev på sajten Nyheter24. I artikeln kritiserar debattörerna att den turkiske parlamentsledamoten – som de beskriver som president Erdogans vapendragare – skulle hålla ett tal i Malmö. Enligt Kurdo Baksi och Murat Kuseyri bedriver Abbdullah Agrali hatkampanjer mot kurder, armenier och assyrier/syrianer.

I en efterföljande artikel publicerad av den regimvänliga nyhetsbyrån Anadolu News anklagades Baksi och Kuseyri för att ha kallat Abbdullah Agrali för ”Daeshs talesman”.

Kurdo Baksi kommenterar händelsen i Journalisten:

”Vi kommer vinna om det blir stämning, jag är felciterad och det kan vilken översättare som helst se. Jag känner ingen oro för mig personligen utan det som oroar mig är att Turkiet nu vill exportera sitt yttrandefrihetsförbud hit till Sverige.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

JournalistenSvDNyheter24

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.