Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tunga Trav och Galopp hamnar i Arbetsdomstolen

Publicerad: 3 Januari 2007, 08:33

Julnumret av Trav och Galopp-ronden 2005 var tungt, över 500 gram. Nu hamnar det i Arbetsdomstolen, eftersom Transportarbetareförbundet stämt företaget Tidningsbärarna och Tidningsutgivarna för kollektivavtalsbrott och begär 20 000 i skadestånd.


Den ett år gamla frågan är om Tidningsbärarna kunde dela ut den adresserade tidningen utan lokal överenskommelse.
Adresserade försändelser över 500 gram ligger utanför kollektivavtalet. När sådana ska bäras ut ska ersättningen förhandlas lokalt.

Adresserade utbärningar är fortfarande en liten del av utbärningsföretagens verksamhet, men ett område för det gemensamma bolaget MTDs affärsutveckling. Försändelser över 500 gram är mycket ovanliga, i stort sett har det rört sig om Trav och Galopps julnummer och Svensk Golfs vårnummer.

Under hösten 2005 kallade MTDs delägare till förhandlingar om Trav och Galopp. Det slöts aldrig någon överenskommelse mellan Tidningsbärarna och Transport, men numret delades ut. Under 2006 har företag och fack tvisteförhandlat i frågan först lokalt, sedan centralt, utan att komma överens. I stämningsansökan skriver Transport:
”Någon lokal överenskommelse om ersättningens storlek hade inte träffats. Vid några tidigare tillfällen har ersättningen för julnumret bestämts genom en central överenskommelse, någon sådan hade heller inte träffats.”

Tidningsutgivarnas förhandlare Tomas Bengtsson säger att kärnfrågan är vad som gäller om företaget inte – som i det här fallet – får något avtal. Företaget måste kunna erbjuda arbetet mot en viss ersättning, trots att det inte finns något avtal.
– Skillnaden är att om det inte finns någon överenskommelse mellan fack och företag kan den enskilde medarbetaren tacka nej.

Inför julen 2006 upprepades proceduren, alla MTDs delägare fick avtal om Trav och Galopps julnummer med Transport, utom Tidningsbärarna.
– Vi hade inte gett rådet att bära ut om vi inte ansåg att vi stod på fast grund, säger Tomas Bengtsson.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.