Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

TU välkomnar att drönarfotografering kan tillåtas igen

Publicerad: 20 December 2016, 11:56

Drönare. Foto: Pixabay

Det är dags att sätta ned foten mot Datainspektionen, menar TU. "Det har regeringen gjort med dagens förslag och TU välkomnar detta", säger TU:s chefsjurist Per Hultengård.


Ämnen i artikeln:

TU

Medievärlden rapporterade i går om att regeringen öppnar för att tillåta fotografering från drönare.

”Vi har i dag skickat ut ett förslag på remiss där drönare undantas från tillståndsplikten enligt kameraövervakningslagen”, sade justitieminister Morgan Johansson i går, rapporterade TT.

Förslaget kom efter att skarp kritik riktats mot Högsta förvaltningsdomstolens dom från oktober i år, vilken slog fast att det var otillåtet att fotografera från drönare. TU:s Jeanette Gustafsdotter kallade HFD:s dom för ”ett exempel på hur en föråldrad lag brutalt möter ny teknik”.

Men nu föreslår alltså regeringen i en departementspromemoria att drönare ska undantas från kameraövervakningslagen. Förslaget välkomnas av TU:

”TU tillstyrker regeringens förslag, som i praktiken gör det möjligt för såväl medieföretag som andra att använda sig av drönare i sin verksamhet. Det är hög tid att sätta ner foten och markera mot Datainspektionen. Det har regeringen gjort med dagens förslag och TU välkomnar detta”, säger Per Hultengård, chefsjurist på TU.

Om riksdagen går på regeringens linje kan lagändringen börja gälla den 1 augusti 2017.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.