Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

TU skarpt kritisk till förstärkt sekretess

Publicerad: 10 Maj 2016, 11:28

Det är inskränkningarna i offentlighetsprincipen som ska motiveras. Inte tvärtom. Något som enligt TU verkar ha glömts bort i de förändringar av sekretesslagen som planeras.


Ämnen i artikeln:

TU

TU är skarpt kritiska till justitiedepartementets promemoria Några frågor om offentlighet och sekretess. 

Organisationen menar att de generella överväganden och förslag som finns i promemorian alla har innebär en förstärt sekretess och skriver i sitt remissvar bland annat att: Visserligen betonas att en noggrann avvägning ska göras mellan insyns- och sekretessintresset för varje framställning, men den utfaller på punkt efter punkt i att det vid en sammanvägning, – är påkallat att införa sekretess.

När det gäller sekretess för kring kriminalvården finns det tankar på ett tillägg som ska gälla där inte bara för att hindra rymning och fritagning utan också för uppgifter som har till syfte att upprätthålla ordningen och säkerheten.

Men TU menar att skälen för sekretess inte väger tyngre än intresset för insyn och säger därför nej till förändringen. Detsamma gäller de förändringar när det gäller sekretess för internationellt polissamarbete. Där är en ny bestämmelse på förslag som ska gälla hos brottsbekämpande myndigheter för uppgift som lämnats av ett utländskt organ vid internationellt polisiärt samarbete i syfte att förebygga, uppdaga, utreda eller beivra brott, om det kan antas att en förutsättning för att uppgiften lämnades var att den inte skulle röjas. Som brottsbekämpande svenska myndigheter anges såväl Polismyndigheten, Säkerhetspolisen och Tullverket som Kustbevakningen, Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten.

För brett och otydligt menar TU.

Det finns inte heller något behov av att utöka skyddet mot hot och trakasserier för anställda inom offentlig förvaltning menar organisationen. Det finns tankar på att sekretess ska gälla alla offentliganställdas bostadsadress, privata telefon, personnummer och andra liknande uppgifter. Bra menar TU men detta är dock en avvägning som måste göras mot insynsintresset och där faktorer som vem det handlar om och vilken ställning personen i fråga har, måste kunna vägas in.

Ämnen i artikeln:

TU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.