måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

TU:s vd om nazistmålet: ”Här krävs en kraftfull markering”

Publicerad: 20 augusti 2018, 10:05

TU:s vd Jeanette Gustafsdotter. Foto: Jonas Hellsén

Den åtalade Sundsvallsnazisten misstänks ha kartlagt två journalister. Nu står han åtalad för förberedelse till mord. I veckan inleds huvudförhandlingen. TU:s vd Jeanette Gustafsdotter vill se en fällande dom och en sträng påföljd.

Ämnen i artikeln:

Jeanette Gustafsdotter

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


På torsdag inleds rättegången mot den nazist i Sundsvall som står åtalad för bland annat förberedelse till mord och grovt vapenbrott vid Sundsvalls tingsrätt. Det sedan han samlat information om två journalister med koppling till Sundsvalls Tidning. En av dem är Anders Ingvarsson som är chefredaktör och ansvarig utgivare för Mittmedias Hälsingetitlar, Gefle Dagblad och Bandypuls.se, vilket Medievärlden tidigare rapporterat om.

Branschorganisationen TU:s vd Jeanette Gustafsdotter ser allvarligt på det inträffade och vill se en fällande dom:

– Tyvärr blev jag inte överraskad, men jag blev bestört. Vi har ju kunnat se att det blir vanligare att man till exempel använder sociala medier för att publicera uppgifter om var chefredaktörer bor, vilken bil de kör eller hur de rör sig. Det här är förstås ett sätt att skrämmas och att på sikt få mediekåren att tystna, säger Jeanette Gustafsdotter och fortsätter:

– Däremot har vi inte sett sådana här konkreta handlingar. Det vill säga att man verkligen har det dokumenterat i sitt hem, som i detta fall med bilder. Här krävs en kraftfull markering från samhället i form av en fällande dom och en sträng påföljd.

Jeanette Gustafsdotter tycker sig se en upptrappning av tonläget mot journalister. Och med det ser hon flera risker. Som exempel lyfter hon Hanif Balis (M) bildtweet, som flera medier rapporterat om i dag. På fotografiet, där han håller ett vapen, vänder han sig direkt till Dagens Nyheter: ”Ser att DN är upprörda över att Skyttedal poserar med vapen. Tänkte ge dem en hjärtinfarkt med att posera med en AR-15. Riktigt fin skyttebana hos Högsätra skola F-9.”

– Vi har ju sett att hot – och framför allt hat – mot medierna och dess medarbetare har ökat. Och när riksdagsledamöter gör sådana här saker blir tonläget än mer hätskt vilket i sin tur kan leda till att personer känner att grova övertramp mot journalister är berättigade, säger Jeanette Gustafsdotter och vidare:

– I stället för att vi har politiker som återkommande misstänkliggör och uttalar sitt misstroende mot medier skulle jag vilja se riksdagsledamöter som på allvar fördömer den här sortens agerande.

Läs också

Utgivaren om att ha kartlagts av nazist

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev