Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

TU:s vd: ”En vantolkning av kritiken”

Publicerad: 15 Mars 2018, 09:24

TU:s vd Jeanette Gustafsdotter. Foto: Jonas Hellsén

Att enskilda medarbetare på Google ska begränsa åsikter har TU aldrig gett uttryck för i sin kritik, säger vd:n Jeanette Gustafsdotter: "Att påstå att det handlar om det är att göra en vantolkning."


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterGoogle

Den senaste tiden har Google fått ta emot kraftig kritik för bolagets hanterande av kontroversiellt innehåll i Sverige. Bland dem som höjt rösten finns branschorganisationen TU, vilket Medievärlden tidigare rapporterat om.

I veckan svarade Googles chefsjurist David Price på kritiken i ett debattinlägg i Expressen. Han underströk att frågan tas på stort allvar och diskuterats på högsta nivå. Han försäkrade vidare att arbetet med att förbättra sökalgoritmerna är pågående.

Men samtidigt uttryckte han, precis som RUG:s ordförande Jonathan Lundqvist och Medievärldens kolumnist Isobel Hadley-Kamptz gjort, att det är problematiskt att enskilda medarbetare på Google ska avgöra vilken typ av innehåll som utesluts från sökresultaten.

Men TU:s vd Jeanette Gustafsdotter tycker att det är en märklig argumentation:

– Jag tycker att det är att blanda ihop äpplen och päron. Det är så långt ifrån vad vi har pekat på. Ingen har uttryckt att Google ska begränsa åsikter. Att påstå att det handlar om det är att göra en vantolkning av kritiken.

Det TU kräver är att Google, likväl som svenska mediehus, ska följa svensk lagstiftning, säger hon. Och Google har medel och resurser att ta hand om problemet.

– Tryckfrihetsförordningen är inte absolut, där finns en brottskatalog som man måste förhålla sig till. När det gäller den antisemitiska listan, där det framför allt är mediechefer och journalister som förekommer, så strider den mot personuppgiftslagen (PUL). Man får inte göra en lista på personer baserat på etniskt urspring. Och i fallet med Granskning Sverige stred materialet mot upphovsrätten.

Jeanette Gustafsdotter vill se ett större ansvarstagande och snabbare agerande från de internationella IT-bolagens sida när det är uppenbart att material strider mot svensk lagstiftning. Hon lyfter de svenska mediehusens agerande när de tog bort kommentarsfunktionen under sina artiklar som ett gott exempel.

– Efter ett tag sade näst intill samtliga utgivare att det fick vara nog med hat, hot och hets mot folkgrupp i kommentarerna. Dagspressen tog ett ansvar för det som spreds genom att stänga ned eller begränsa möjligheterna att kommentera. Samma ansvarstagande hade varit önskvärt även hos internationella IT-bolag.

Läs också

Googles chefsjurist svarar på kritiken

Isobel Hadley-Kamptz ”Google bör inte vara ansvarig utgivare för hela internet”

RUG:s ordförande ”Det offentliga samtalet ska inte formas av kommersiella företag”

Regeringen kallar till möte med TU

TU kräver att Google agerar mot hatkanaler

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.