Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

TU:s nya vd

Publicerad: 10 Juni 2011, 05:54

Jag tror på en enad bransch. Det säger Jeanette Gustafsdotter som blir ny vd för TU. Hon är för närvarande vd för Mäklarsamfundet.


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterTU

Jeanette Gustafsdotter har en bakgrund som journalist på TV4 och SVT samt suttit i styrelsen för Sveriges Radio i sju år. Hon har också en jur kand och är författare till ett antal fackböcker, bland annat Murvlarnas lagbok.

Hösten 2009 blev hon vd på branschorganisationen Mäklarsamfundet.

Hon har också varit vice vd och kommunikationschef på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle samt informationschef på Fastighetsägarna och pr-konsult på Effektiva Media AB.

Men hon har inte så mycket erfarenhet från dagspressbranschen.

Fast jag har frilansat för Sundsvalls Tidning. Sedan har jag också föreläst på Fojo en hel del och där träffat många lokaltidningsjournalister. Så jag är bra uppdaterad.

Varför vill du ha  jobbet?

Det känns som att komma hem, att återvända till mediebranschen. Sedan är det frågor som jag brinner för, yttrande- och tryckfrihet, mediepolitik och kvalitetsaspekter.

Hur ser du på dagspressbranschen?

Oerhört positivt. Men visst står den inför utmaningar, vi ser ju hela tiden hur det sker förändringar. Det är en balansgång för papperstidningen hur den ska kompletteras med andra kanaler.

Där har TU en jätteviktig roll att se till att branschens villkor inte försvåras. Bland annat genom att bevaka att EU-regler inte tar över eller förändrar den unika utgivarroll vi har i Sverige.

Skapandet av en stark utgivarorganisation tillsammans med till exempel Sveriges Tidskrifter, TV-företagen och RAB är något som Jeanette Gustafsdotter också tror på. Enade organisationer har större möjligheter att påverka.

Tror du att du får avveckla dig själv?

Hoppas inte. Förhoppningsvis kommer jag att utveckla. Både mig och organisationen.

Att det blev Jeanette Gustafsdotter beror bland annat på hennes erfarenheter från mediebranschen samt att hon lett och verkat i en föreningsorganisation enligt TU:s styrelseordförande Tomas Brunegård.

Han ser det som en mycket framåtriktad rekrytering. Bland annat hoppas han att TU nu ska ta en ännu mer aktiv roll på det nordiska och internationella planet.

Exakt när hon börjar som vd efter Anna Serner som slutar i augusti är inte klart.

Jeanette Gustafsdotter

Vd på Mäklarsamfundet sedan hösten 2009, vice ordförande/ledamot i Sveriges Radios styrelse 2003-2010, vice vd och kommunikationschef på SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) 2003 – 2009, sitter i styrelsen för Fryshuset, Biototal AB och Gustavsbergs Konsthall. 1992 – 2001 arbetade Jeanette framförallt på Sveriges Television och dessförinnan på TV4 med olika redaktörsuppdrag på nyhets- och samhällsredaktionerna.

Jeanette Gustafsdotter är jurist med specialisering inom medierätt och upphovsrätt. Hon skriver böcker för journalister och kommunikatörer: Murvlarnas lagbok , Informationsjuridik vid kriser en studie om regelverk och praxis för informationsarbete samt Rätt i kris rätt juridiskt och etiskt vid mötet med medier i kriser och olyckor, nyreviderad version Rätt i kris 2011.

Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterTU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.