Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

TU: ”Regeringen måste agera kraftfullt”

Publicerad: 3 Februari 2011, 13:43

Det senaste dygnets dramatiska utveckling i Egypten har allvarligt drabbat journalisters möjlighet att rapportera om vad som händer i landet. Sveriges regering måste agera kraftfullt för att skydda journalisterna, skriver TU.


TU:s meddelande:
”Anhängare till Mubarak har med våld attackerat och gripit inhemska och utländska journalister. Redan tidigare har Mubaraks regim gjort vad de har kunnat för att försvåra rapporteringen om händelsernas utveckling i Egypten. Det har handlat om att försöka stoppa trafik via internet och mobiltelefoni för att hindra den inhemska befolkningen och omvärlden från att få veta sanningen. Detta har sedan eskalerat till att man misshandlat och gripit journalister som försöker rapportera.

Det är oerhört angeläget att Sverige och det internationella samfundet tillsammans protesterar och agerar kraftfullt för att få slut på Mubarak-anhängarnas angrepp på de demokratiska ambitioner som stora delar av Egyptens medborgare eftersträvar och demonstrerar för, säger Anna Serner, vd för TU.

Tryck- och yttrandefrihet är en grundpelare i en fri och öppen demokrati. I länder som Sverige där vi har detta privilegium kan ropet på yttrandefrihet kanske uppfattas som ett akademiskt mantra. Men händelseutvecklingen i vår omvärld, just nu mer dramatisk i Egypten än i många andra länder, är en påminnelse om att tryck- och yttrandefrihet aldrig kan eller ska tas för given. Kampen för dessa friheter måste föras hela tiden varje dag. För oss som vill behålla dessa friheter. Och för dem som ännu inte uppnått dem.
TU uppmanar Sveriges regering att, på egen hand och i samarbete med det internationella samfundet, agera kraftfullt för att journalister ska kunna rapportera utan att hotas, skadas eller dödas.

Anna Serner, vd, TU/ Tidningsutgivarna”

Även Journalistförbundet har fördömt våldet.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.