Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

TU: ”Positivt men också djupt bekymrande”

Publicerad: 10 juni 2019, 07:02

TU:s vd Jeanette Gustafsdotter. Foto: Jonas Hellsén

Amanda Linds debattartikel om public services nya tillstånd innehåller bra förslag – men också delar som väcker frågetecken och oro, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på TU.


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterTU

I dag, måndag, publicerar Dagens Nyheter en debattartikel i vilken kulturminister Amanda Lind (MP) i breda drag presenterar innehållet i regeringens förslag till ett nytt sändningstillstånd för public service. Ett förslag som ska presenteras i sin helhet på en presskonferens i eftermiddag. För tidningsbranschens organisation TU är beskeden som ges i texten både väldigt positiva och djupt oroande, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på TU.

– Det som är positivt är att de är tydliga med att de kommersiella mediernas konkurrensförutsättningar ska värnas. Det är också bra att sociala medier ska användas med försiktighet. Problemet är bara att public service kan säga att de är försiktiga – det blir väldigt svårt att följa upp, säger hon.

Däremot menar Jeanette Gustafsdotter att resonemanget kring förhandsprövning av nya tjänster inom public service är motsägelsefullt. Hon framhåller skrivningen om att sändningstillståndets kärnområden ska utvidgas till att även gälla bolagens digitala plattformar samtidigt som man skriver att nya tjänster som ingår i bolagens kärnområden inte ska kunna förhandsprövas. Det gör att väldigt få saker kvarstår att pröva.

– I skrivningen i debattartikeln är det oklart vad som i praktiken kommer att omfattas av förhandsprövningen, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt står det att andra aktörer än programföretaget ska kunna anmäla tjänster för prövning, vilket är bra. Men vad är det man ska kunna anmäla? undrar hon.

Hur regeringen formulerat sig i själva propositionen presenteras klockan 14.30 i eftermiddag.

– Jag hoppas att nya digitala tjänster kommer att kunna prövas och att alla ska kunna anmäla det för förhandsprövning. Men de exakta formuleringarna får vi se i eftermiddag, säger Jeanette Gustafsdotter.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterTU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.