Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

TU om momsdomen tråkigt men förväntat

Publicerad: 22 December 2015, 09:20

HD:s beslut kommer göra det tufft för många dagspressföretag. Det anser TU:s vd Jeanette Gustafsdotter. UPPDATERAD


HD:s dom i dag innebär att dagspressföretag med tryckerier som även har civilkunder måste betala tillbaka miljonbelopp. Ett beslut som kommer att göra en för flera företag redan pressad situation ännu besvärligare, menar TU:s vd Jeanette Gustafsdotter.

Dagens dom var förväntad, fast vi hade hoppats på en annan och mildare skrivning.

Jeanette Gustafsdotter hade hoppats på någon form av jämkning när det gäller myndigheternas krav på tryckerierna och menar att det tidigare rättsläget var svårtolkat.

Samtidigt finns det bland TU:s medlemmar både vinnare och förlorare av dagens beslut. För de koncerner som köper tryckeritjänster av egna bolag blir det ett nollsummespel. Vissa företag som inte har egna tryckerier, till exempel Schibsted, tjänar på dagens besked från Högsta Domstolen.

Sedan är det en fråga om vilket ansvar som staten har. Det anser TU:s chefsjurist, Per Hultengård:

Staten har hållit på i fem år om tryckerimomsen. Först beslutade skatteverket att betala ut pengar till tryckerierna. Sedan vägrade de att kompensera köparna av tjänsterna. Så visst är statens ansvar för situationen en relevant fråga.

HD tryckerier måste betala tillbaka momsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.