Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

TU om Kuhnkes uttalande: ”Låtsas inte att reklamskatten avskaffats”

Publicerad: 25 augusti 2016, 06:23

TU:s chefsjurist Per Hultengård. Foto: Jonas Hellsén

Branschorganisationen reagerar på Alice Bah Kuhnkes uttalande om att reklamskatten ska avskaffas.

Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkeMittmediaTU

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I måndags publicerade DN ett öppet brev riktat till Alice Bah Kuhknke vilket var signerat Mittmedias styrelseordförande Jan Friedman. I brevet efterfrågade Friedman en diskussion om framtidsfrågor med kulturministern.

Igår svarade Alice Bah Kuhnke Mittmedia på DN Kulturdebatt. I svaret står bland annat att det för henne är lika självklart att det ska finnas en lokal journalist som att det ska finns en lokal polis.

Men en del av inlägget har ifrågasatts av branschorganisationen TU. Stycket man har invändningar mot gäller dock inte betydelsen av lokaljournalistik utan kulturministerns påstående om att man ska avskaffa reklamskatten. Alice Bah Kuhnke skriver:

”Du undrar vad vi väntar på vad det gäller reklamskatten. Svaret är ingenting. Redan för ett år sedan tog regeringen beslut om att den ska avvecklas med början 2017. Det har funnits att läsa om i både budgetpropositionen och flera medier.

Riksdagens majoritet gav den tidigare borgerliga regeringen i uppdrag att avskaffa reklamskatten. Åtta år gick och ingenting hände. Nu ser den här regeringen till så att reklamskatten äntligen avskaffas, något som inte minst kommer att spela roll för medier utanför de stora städerna.”

Men det som faktiskt har skett är att regeringen har föreslagit en sänkning av reklamskatten – först med 20 miljoner från och med 2017 och därefter med ytterligare 20 miljoner från och med 2019. TU tycker att den föreslagna sänkningen är bra, men anser att reklamskatten helt bör tas bort.

I ett uttlåtande på TU:s hemsida kommenterar chefsjuristen Per Hultengård Alice Bah Kuhnkes uttalande: ”Man ska inte låtsas att reklamskatten avskaffats – den finns alltjämt kvar”.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev