Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

TU om förslaget att skrota tv-licensen

Publicerad: 28 augusti 2017, 10:16

Jeanette Gustafsdotter, vd TU – Medier i Sverige. Foto: Jonas Hellsén

Om public service finansieras via skattsedeln kan det äventyra oberoendet för SVT, SR och UR. Det menar TU:s vd Jeanette Gustafsdotter.


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterTU

Den 17 november ska Public service-kommittén lägga fram sitt förslag på hur SVT, SR och UR ska finansieras i framtiden. Enligt Medierna i P1 är planen att det nuvarande licenssystemet skrotas och ersätts med en avgift som tas ut via skattsedeln.

TU:s vd Jeanette Gustafsdotter menar att ett sådant upplägg innebär att Public service-bolagen därmed knyts närmare staten.

– Även om pengarna enligt förslaget ska gå utanför statens budget kommer de att gå via finansdepartementet.

– För public service har det varit viktigt med licenssystemet för att hålla staten på armlängdsavstånd för att vara oberoende. Det är inte utan att jag undrar vad de tycker om förslaget.

Finland införd införde 2013 ett liknande system som nu kan vara på gång i Sverige. Där betalar alla skattepliktiga 0,68 procent av den sammanlagda inkomsten, dock högst 143 euro (1 360 SEK) per år, i så kallade Yle-skatt. Ålänningar samt de som tjänar under 10 294 euro (97 985 SEK) per år är undantagna från Yle-skatten.

Även i Norge och Danmark finns tankar på ett liknande upplägg.

”De som har minst att betala med, betalar lite mindre. De som har mest betalar liter mer, och så betalar de flesta av oss i mitten av trädet. Sedan är det upp till regeringen att utreda hur det ska gå till rent praktiskt”, säger den norska Public service-kommitténs ordförande Svein Harberg (H) till NRK. Arbeiderpartiet och Senterpartiet motsätter sig den föreslagna modellen.

Tre danska partier: Socialistisk Folkeparti, Danskt Folkeparti och Liberal Alliance har meddelat att de tycker att licensavgiften bör överges till förmån för en finansiering som går via skattesedeln, utan att gå in på vilken typ av skattefinansiering de förespråkar. 70 procent av danskarna vill att DR ska finansieras via skatten, visar en undersökning som analysinstitutet Norstat har gjort för Altinget.

Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterTU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.