Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

TU möter Morgan Johansson

Publicerad: 23 Mars 2018, 05:45

TU:s vd Jeanette Gustafsdotter. Foto: Jonas Hellsén

I dag ska TU träffa justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) för att diskutera hur regeringen ser på IT-bolagens ansvar för det material som sprids på deras plattformar.


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterGoogleTU

Det var i början av mars som TU:s vd Jeanette Gustafsdotter skrev ett öppet brev till justitieminister Morgan Johansson, i vilket hon efterfrågade ett möte för att ta reda på hur regeringen ställer sig till att IT-bolag publicerar material som bryter mot svensk lag. Efter att justitieministern tog emot TU:s brev beslutade regeringen att bjuda in branschorganisationen. Jeanette Gustafsdotter berättar om sina förväntningar på mötet som ska ske i dag:

– Vi hoppas på en bra dialog samt att föra fram vad IT-bolagens förhållningssätt innebär för svenska mediehus och demokratin. Vi hoppas också få hans syn på hur rättsväsendet möter polisanmälningar och åtal som görs från mediehusen.

Vad blir TU:s nästa steg?

– Det vi har arbetat med i flera år, det vill säga att fortsätta arbetet med att få IT-bolagen att ta ansvar och ta bort det som är svenska lagbrott, att få rättsväsendet att agera på polisanmälningar och att behandla dem på det sätt de ska behandlas, det vill säga demokratibrott. Tyvärr ser vi fortfarande flera fall där de inte behandlas på det sätt av polis och åklagare trots extra resurser. Förhoppningsvis leder det hela till en mer positiv utveckling, säger Jeanette Gustafsdotter.

TU:s öppna brev till justitieministern skrevs efter att Expressen och Dagens Nyheter rapporterat om att Google låter trakasserier och upphovsrättsskyddat material ligga kvar på företagets videotjänst Youtube. Bara i enstaka fall har material tagits bort.

Medierapporteringen ledde till en diskussion om de internationella IT-bolagens ansvar för det material som sprids på deras plattformar. TU tillhör dem som kräver ett större ansvarstagande och snabbare agerande från nätjättarnas sida.

Läs också

TU:s vd: ”En vantolkning av kritiken”

Googles chefsjurist svarar på kritiken

Isobel Hadley-Kamptz ”Google bör inte vara ansvarig utgivare för hela internet”

RUG:s ordförande ”Det offentliga samtalet ska inte formas av kommersiella företag”

Regeringen kallar till möte med TU

TU kräver att Google agerar mot hatkanaler

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.