Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

TU/MIA: Lägre avgift och bättre avtal målet

Publicerad: 1 December 2008, 14:59

Tidningsutgivarna kommer att delas i två - en arbetsgivarorganisation sammansmält med Svenskt Näringslivs MIA, och en utgivarorganisation, troligtvis med nya partners. - Vi förhandlar nu fram ett förslag som respektive föreningsstämmor tar i maj, säger TUs vd Anna Serner om processen TU-MIA.


Ämnen i artikeln:

Anna SernerTU

Tidningsutgivarnas styrelse var idag enig i beslutet att gå vidare med konkreta förhandlingar med MIA, Medie- och informationsarbetsgivarna, om att bilda en gemensam arbetsgivarorganisation.

I maj ska de två organisationernas stämmor fatta beslut om samgåendet. Planen är att den nya organisationen ska köra igång årsskiftet 2009-2010.

Målet för samgåendet är:
O Lägre medlemsavgifter
O Bättre kollektivavtal
O Mer medlemsnytta

Det som ska förhandlas är ”tekniska” frågor, som Anna Serner uttrycker det. Det gäller styrelseplatser bemanningen av organisationen, hur kostnaderna ska fördelas, hur man ska hantera fonderade medel, bland annat.

TUs medlemmar ska ha ”ett bra underlag för beslut” i maj.

– Nu kommer vi att träffa medlemmarna och vi kommer att ha extra föreningsmöten.

TU är den större av organisationerna, MIA har ungefär 30 procent mindre verksamhet. Medlemmarna i MIA är en betydligt mer brokig skara, från TV4 och Kanal 5 över de stora tidskriftsförlagen, som Bonnier och LRF Media, till små reklambyråer.

Samgåendet med MIA innebär en delning av dagens Tidningsutgivarna, i arbetsgivar- och utgivarfrågor, lik den ordning som gällde med TA och TU fram till 1994. Enligt Anna Serner ska  utgivarverksamheten nu utvecklas, moderniseras och få en bredare bas.

– Det är antagligen inte klart till den 1 januari 2010. Men vi har inlett samtal med andra.

Till exempel Sveriges Tidskrifter?

– Bland annat.

Hur blir det med verksamheter som Medieutbildarna och Medievärlden?

– De följer med till TU.

Din egen roll?

– Jag blir kvar i TU och ska leda arbetet med att ta den delen i framtiden.

Tidningsutgivarnas medlemmar kommer – om planerna går i lås – att vara medlemmar i två organisationer. Ambitionen är att den samlade medlemsavgiften ska vara lägre än idag, men hur den ska beräknas och fördelas är inte klart. Eventuellt lämnar man modellen med procentsats på lönesumman.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Anna SernerTU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.