Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

TU kräver att Google agerar mot hatkanaler

Publicerad: 5 Mars 2018, 08:14

Jeanette Gustafsdotter, vd TU – Medier i Sverige. Foto: Jonas Hellsén

Google låter trakasserier och upphovsrättsskyddat material som högerextrema kanaler sprider ligga kvar trots att mediehusen vid upprepade tillfällen krävt att det tas bort. "Jag blir förbannad rent ut sagt", säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter.


Ämnen i artikeln:

YoutubeJeanette GustafsdotterGoogle

Expressen och Dagens Nyheter har flera gånger uppmärksammat Google på att den högerextrema Youtube-kanalen Granskning Sverige sprider trakasserier och upphovsrättsskyddat material på företagets videotjänst Youtube. Men trots det får hatkanalerna fortsätta, rapporterar Expressen och DN. Bara i enstaka fall har material tagits bort. Nyligen hotades också en advokat på den byrå som Expressen och DN tagit hjälp av. Det sedan medarbetarens uppgifter röjts av Youtube.

TU:s vd Jeanette Gustafsdotter tycker att Googles icke-agerande är skrämmande:

– Jag blir förbannad rent ut sagt. Det är skrämmande och direkt felaktigt. Jag kan inte se att man som ett ansvarsfullt företag kan tillåta andra att sprida direkta olagligheter.

Hon tycker att det är problematiskt att Google ”gömmer sig” bakom att det är ett amerikanskt IT-bolag.

– Det här olagliga och olämpliga materialet publiceras i Sverige, sprids i Sverige och riktar sig mot svenskar. Då ska svensk lagstiftning gälla. Google har dessutom ett Sverigekontor, så att det gömmer sig bakom att det är amerikanskt anser jag är problematiskt.

Jeanette Gustafsdotter tycker att Google behöver bli noggrannare med vem som får publicera material:

– Google skulle behöva sökmotorer som gör att det – redan i ett tidigt skede – kan se vad som publiceras och av vem.

Och att företaget, när det uppmärksammas på olämpligt material, måste agera direkt:

– När Google kontaktas och uppmärksammas på att det ligger uppe misstänkta lagöverträdelser  måste de ta det på stort allvar, vilket de inte gjort i det här fallet.

TU har i flera år drivit ett arbete för att motverka hot och trakasserier som drabbar personer i mediebranschen.

– Vi arbetar på flera sätt, bland annat genom att göra undersökningar om hur det ser ut, ha återkommande möten med polisen och fortsätta upprepa att det här är ett allvarligt demokratibrott.

Nu går branschorganisationen vidare genom att vända sig till justitieminister Morgan Johansson:

– Jag sitter just nu och skriver ett öppet brev till justitieministern där jag önskar ett möte med honom för att få höra hur den svenska regeringen ser på att amerikanska IT-bolag publicerar direkta olagligheter.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.