Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

TU: Fel att JK ska behöva utreda DN:s källor

Reglerna borde ändras så att JK inte behöver utreda källor om det varit försvarligt att lämna uppgifterna, skriver TU:s vd Per Hultengård.

Publicerad: 17 Oktober 2013, 11:36

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JKTidningsutgivarna

Ett av årets viktigaste journalistiska arbeten – och en av de mest upprörande nyheterna – är Dagens Nyheters avslöjande av Skånepolisens registrering av romer.  Det hade sannolikt inte varit möjligt utan en meddelarfrihet och ett fungerande meddelarskydd.

Så långt allt väl.

Men medan det verkar gå trögt med utredandet av om ansvar alls kan utkrävas – och av vem – för registret, så inleder Justitiekanslern nu en förundersökning om brott mot tystnadsplikt mot budbäraren, det vill säga den som eventuellt har läckt uppgifter till DN.

Dagens Nyheter kommer självfallet inte att lämna några uppgifter om var tidningens information kommit ifrån. Chefredaktören Peter Wolodarski har varit mycket tydlig med att källor kan vara trygga hos DN.

Ändå känns förundersökningsfokus lite fel.

Det betyder nu inte att JK gör fel. Tvärtom, JK har en i grundlagen föreskriven skyldighet att vaka över att gränserna för tryckfriheten inte överskrids och finns det anledning att misstänka att brott mot tystnadsplikten begåtts, så har JK att inleda en förundersökning. Här skulle det då handla om att inte bara uppgifter lämnats muntligen om och från registret, utan att även handlingar som sådana lämnats ut.

Vid bedömningen av förtal finns ett så kallat försvarlighetsrekvisit, det vill säga att även om publiceringen innebär att någon är förtalad, så är den ändå inte brottslig om den var försvarlig (och sann eller att det fanns skälig grund för den).

På samma sätt borde det finnas en möjlighet att just i fråga om de så kallade meddelarbrotten, det vill säga när någon använt sig av meddelarfriheten i en situation där meddelarfrihet inte gäller (och därmed också för JK i sitt beslut om huruvida förundersökning ska inledas) – kunna väga in om gärningen med hänsyn till omständigheterna var försvarlig.

Om Beatrice Ask vill lämna ett positivt spår efter sig som ansvarig minister för tryckfriheten borde hon fundera på att ge den utredning på tryck- och yttrandefrihetens område som aviserats i uppgift att överväga även detta.

Utgivarna: JK har fel fokus

JK utreder DN:s källa till romregistret

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

JKTidningsutgivarna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.