Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

TT:s nya robot del av satsning på digitalt berättande

Publicerad: 14 april 2016, 12:18

Den ska inte ersätta mänskligt omdöme och redaktörskap säger TT:s redaktionschef Daniel Kjellberg, om TT:s nya robot som är en del av ett större utvecklingsprojekt.


Ämnen i artikeln:

Dagens MediaTT

I går rapporterade Dagens Media att TT utvecklar en reporter-robot som genom tillgång till statistik ska leverera skräddarsydda texter. TT:s redaktionschef Daniel Kjellberg har höga förväntningar på roboten, men själv kallar han den inte för reporter-robot:

Det antyder att den skulle göra saker som våra reportrar gör i dag, och det är inte tanken. Roboten ska inte ersätta mänskligt omdöme och redaktörskap, utan tanken är att den ska producera material vi inte gör i dag.

Just nu arbetar fyra personer med den del av projektet som rör roboten. En reporter, en programmerare och utvecklare, en affärsutvecklare och en grafiker. Arbetsgrupperna som arbetar med det som internt kallas för Toolbox-projektet är inte statiska utan förändras beroende på område samt i takt med de olika utvecklingsstegen:

Vi har plockat in olika delar av redaktionen under de olika stegen. Ska vi till exempel göra något på bildområdet är det viktigt att få med folk från den sidan.

Roboten är ett av flera verktyg som man periodvis under drygt ett och ett halvt års tid arbetat med att ta fram för att möjliggöra olika typer av digitalt berättande. Målet är att paketera journalistiken på nya sätt. Även TT:s kunder har möjlighet att jobba i verktygen för att producera eget innehåll. Interaktiva kartor och quiz är exempel på saker som skapats inom ramen för projektet:

En av grundbultarna har varit att vi ska hålla det konkret och enkelt inte ta vatten över huvudet. Vårt mål är inte att bygga den smartaste och mest avancerade roboten som finns utan hellre att utvecklingen går fort.

Vad gäller roboten är planen att den ska kunna skriva notiser och artiklar utifrån lokala perspektiv som TT i dag inte har möjligheter att göra.

Vilka databaser ska roboten hämta statistiken från?

Från flera olika. Det kan vara till exempel vara API:er från myndigheter som rör bostadsstatistik eller befolkningsstatistik. Men en viktig del i det här projektet är att se över vilken typ av statistik vi kommer åt, vilken typ av statistik vi vill komma åt och därefter hur vi kan presentera den på ett bra sätt.

TT har under hela processen låtit de egna kunderna vara med i utvecklingen:

Vi valde att redan i ett tidigt skede berätta vad vi tänker göra och låta dem komma med feedback och så vill vi driva projektet även fortsättningsvis.

Den delen av projektet de nu är inne i som bland annat omfattar arbetet med roboten, men också nya verktyg inom bildområdet sträcker sig till sommaren.

Men vi ska inte känna oss färdiga då utan därefter ska vi fortsätta utveckla, förbättra och bygga vidare på vår verktygslåda.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagens MediaTT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.