Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tryckfriheten – en hotad 250-åring

Publicerad: 2 December 2016, 05:58

I dag är det exakt 250 år sedan den svenska tryck- och yttrandefriheten blev verklighet. Men den är mer hotad i dag än vad den varit de senaste 50 åren anser TU:s vd Jeanette Gustafsdotter och hennes finska kollega Jukka Holmberg.


Ämnen i artikeln:

Jeanette Gustafsdotter

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Jeanette Gustafsdotter och Jukka Holmberg att tryck- och yttrandefriheten är utsatt för större press i dag än vad den varit det senaste halvseklet. Och att pressen kommer från olika håll och på olika sätt.

• Ett av hoten kommer från staten. ”I Sverige kan vi till exempel se att hemlighetsmakeriet breder ut sig. Det senaste steget i den riktningen togs med en skärpning av offentlighets- och sekretesslagen, vilken innebär att rätten för allmänhet och medier att ta del av vissa personuppgifter begränsas. I Finland syns snarlika mönster.”

• Ett annat hot är debattklimatet och hot mot journalister. ”I Finland har enskilda journalister utsatts för förtalskampanjer på grund av sina jobb. Kampanjerna har varit så starka att ett tjugotal chefredaktörer tidigare i år kände sig tvingade att gå ut i ett gemensamt ställningstagande mot det skadliga diskussionsklimat man ser växa fram och till stöd för utsatta journalister. (…) Studier i Sverige har gång efter annan visat att var tredje journalist möter hot och trakasserier i sin vardag.”

Medieföretagens ekonomi är ett tredje hot. ”Samtidigt som de journalistiska medierna arbetar för att skapa nya affärsmodeller hämmas de av olika typer av skatter som inte träffar konkurrenter som de amerikanska it-jättarna. Google Finland hade i fjol en omsättning på 6,7 miljoner euro. Men enligt Skatteförvaltningens data betalade bolaget inga skatter i Finland under 2015. I Sverige var det inte mycket bättre.”

Ämnen i artikeln:

Jeanette Gustafsdotter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.