Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Trump och medierna – lägg ned er kärleksrelation nu

Ge er nu svenska medier. Det börjar likna tics. Exakt det som skedde under hela valrörelsen pågår igen. Allt Donald Trump kommunicerar plockas upp. Om och om igen. Och ja jag vet varför vi ser det och föraktar er allt mer för det, skriver Brit Stakston.

Publicerad: 2 mars 2017, 07:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Brit StakstonDonald Trump

Låt oss se på den senaste galenskapen bland svenska medier. Efter Oscarsgalan gör TT en riktigt härlig klickmagnet. ”Vad tycker Trump om Oscarsmissen?”. Bara den vinkeln är ju illa nog men det blir faktiskt värre än så. Det hela baserar sig på något man letat reda på i två steg. Man gör en notis på något som nöjestidningen Variety återger från vad Trump sagt på den högernationalistiska sajten Breitbart. Sanslöst kompasslöst. Så man vill peka på Breitbart men vill inte riktigt ta i det så man går vägen via Variety.

Nåväl men det här dravlet från TT Feature tog väl ändå ingen tidning in? Jodå…. väldigt många allt från SVD, GP, Sydsvenskan, Enköpings-Posten till Corren för att nämna några. Se förteckningen nedan.

Fanns det verkligen inget viktigare i världen som hände efter Oscarsgalan. Och finns det verkligen inte nog med viktiga frågor att bevaka på temat USA:s nya president. Att på detta sätt ge ytterligare utrymme för Trump är helt obegripligt. Man blir Trumptrött för mindre och det är allvarligt för det pågår saker i USA som kommer att få efterskalv i hela världen. Allvarliga angrepp på demokratin och minoriteter.

Dessutom skaver det rejält att man urskiljningslöst för denna triviala intervju marknadsför en högernationalistisk sajt. Aftonbladet länkar till och med till Breitbarts intervju med Trump om Oscarsmissen.

Ska det vara såhär i minst fyra år nu? Det var ju det här aningslösa förstärkandet som hjälpte honom till makten i USA.

Även svenska medier måste sluta återrapportera oväsentligheter som detta. Håll er till att bevaka hans politiska gärning. Ta reda på om han verkligen fixat de där tiotusentals jobben på bilfabriker eller brobyggen som han säger. Ge oss analysen i hållbarheten av den typen av jobbskapande och hur det kommer att påverka den svenska politiska arenan. Ljuger han om den typen av frågor kommer det dessutom att gå fortare att bli av med honom om de amerikanska medierna synliggör detta i stället för att ge sig in i ett krigande om fakta.

Det här galna fokuset på varje liten galen detalj den amerikanske presidenten gör gynnar enbart honom och de kontroversiella politiska beslut som finns i rockärmen. Den typen av agerande lurar konstant världen att titta åt ett annat håll. Skrev nyligen om det distraktionsknep som dessa dimridåer är. Det är dessutom så att detta stjäl tid från alla som reagerar och det tar utrymme från annat i rapporteringen i medier.

Det här tyckandet från Trump behövs det ingen förstärkning av. Hans anhängare och fans har redan läst det. Alla andra förväntar sig att ni granskar Trumpadministrationen. Ge läsarna smarta perspektiv och konsekvensanalyser för Sverige och världen. Inte detta. En utbredd Trumptrötthet ger honom fullständigt öppet mål.

Låt hans lögner om åtgärder och nedmonterande av demokratin vara det som tar plats. Inte sånt här trams. Lägg ned. Att skriva om sådant här krockar dessutom rejält med den där vädjan för respekt för det journalistiska hantverket och dess viktiga roll i människors nyhetskonsumtion och samhället. Respekten och förtroendet slängs ju ut med badvattnet med den här typen av rewrites när det egentligen handlar om sidvisningar, annonsintäkter och digitala prenumerationer. Ni visar att det är vad ni ytterst bryr er allra mest om. Genom att omfamna galenskapen och rapportera om det vill ni få en del av kakan. Stolta har ni säkert jublat den sista veckan över sidvisningar och nya prenumeranter. För visst är det så att en etta med fem Trumpnyheter har minst fyra artiklar bakom en betalvägg. Trump blir er brygga över. Money talks. Det är det ni visar. Men till vilket pris egentligen?

Man önskar så innerligt att ni om några står emot denna absolut magiska freakshow Trump bjuder på. Motstå frestelsen och kliv hellre in bakom dimridåerna och gör jobbet. Uthålligt. Ni måste sluta falla för dessa sjuka distraktionsknep och lägg av med att vilja rida på vågen av dem eller andra populistiska utspel. Ni leker med elden.

Några som tyckte att den här notisen förtjänade sin plats i mediemixen:

- Svenska Dagbladet
- Aftonbladet
- Göteborgs-Posten
- Sydsvenskan
- Upsala Nya Tidning
- Corren
- Smålandsposten
- Västerviks-Tidningen
- Norran
- Norrköpings Tidningar
- Piteå-Tidningen
- Trelleborgs Allehanda
- NSD
- Sydöstran
- Kristianstadsbladet
- Östra Småland
- Ystads Allehanda
- Borås Tidning
- Blekinge Läns Tidning

plus några fler….

Brit Stakston

Texten har också publicerats på hennes blogg.

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Brit StakstonDonald Trump

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News