Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Trump ett hot mot pressfriheten i världen”

Publicerad: 14 Oktober 2016, 05:11

Presidentkandidaten Donald Trump är ett hot mot pressfriheten. Inte bara i USA utan hela världen. Det menar den internationella pressfrihetsorganisationen Committee to Protect Journalists, CPJ.


Donald Trump har under sin presidentkampanj både förolämpat och förtalat medierna. Han har menat att journalisterna både är ”oärliga” och ”avskum”. Han har hånat en handikappad reporter på New York Times och kastat ut en reporter från nyhetsbolaget Univision från en presskonferens efter en fråga som Donald Trump menade var oförskämd för att bara nämna några exempel.

Därför har nu den internationella pressfrihetsorganisationen Committee to Protect Journalists, CPJ, gjort ett uttalande där de säger att Trump är ett hot mot pressfriheten. Men inte bara i USA utan i hela världen.

Organisationen skriver bland annat att:

”Blir Trump president skulle innebära ett hot mot pressfriheten i USA, men konsekvenserna för journalisters rättigheter runt om i världen kan vara betydligt allvarligare. Kan inte USA upprätthålla sina egna normer öppnar det dörren för diktatorer och despoter att begränsa medierna i sina egna länder. Detta verkar vara inte väcka någon oro för Trump, som meddelat att han inte har någon lust att diskutera med andra regeringar om pressfrihet och behandling av journalister.

Av denna anledning CPJ tar detta unika steg. Detta handlar inte om att välja sida i ett val. Det är att erkänner att Trumps presidentskap utgör ett hot mot pressfriheten okänd i modern historia.”

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.