Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Trots pågående mediekris kommunbevakningen ökar

Publicerad: 2 December 2015, 10:42

Sjunkande intäkter och nedskärningar på redaktionen tillhör vardagen för svenska medier. Men trots det ökar kommunrapporteringen något, visar Mediestudiers årsbok.


I dag presenterar Institutet för Mediestudier den första utgåvan av Mediestudiers årsbok som beskriver tillståndet för journalistiken i Sverige. Resultatet i årsboken 2014/2015 visar bland annat att en av fyra kommuner saknar en nyhetsredaktion, att antalet anställda på dagstidningarnas redaktioner har minskat med mer än tio procent på två år samt att var fjärde reklamkrona till journalistik har försvunnit sedan 2008.

Men trots det ökar alltså medierapporteringen om kommunpolitiken i de svenska kommunerna jämfört med 2013 och det är lokaltidningarna som dominerar rapporteringen. Det visar de 110 000 artiklar i Retrievers arkiv som Mediestudier låtit analysera.

”Resultatet överraskade oss. Uppenbarligen har medieföretagen lyckats öka produktiviteten och koncentrera resurser så att åtminstone antalet artiklar om kommunpolitik inte minskar. Vi vet däremot inget om djupet i bevakningen från denna studie”, säger Lars Truedson i en kommentar.

Men omkring hundra lokalredaktioner har lagts ner de senaste tio åren vilket gör att 68 kommuner i dag helt saknar en fast redaktion. Studien visar att konsekvensen när en lokalredaktion läggs ner blir att bevakningen av kommunpolitiken minskar.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.