Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Trots kritiken: Ingen översyn av arvsyndsreglerna

Publicerad: 17 juni 2019, 09:19

Jeanette Gustafsdotter och Ulrika Hyllert. Foto: Jonas Hellsén och Tor Johnsson.

Regeringen nobbar TU och SJF krav på en utredning om 14-dagars regeln för publicister. "Vi vill att regering tänker om", säger SJF:s ordförande Ulrika Hyllert.


Ämnen i artikeln:

SJFJKTU

Sedan årskiftet finns det en skrivelse i grundlagen som gör att artiklar som varit publicerade i över ett år inte är straffbara – om de tas bort inom 14 dagar på uppmaning av justitiekanslern. Lagen tillkom för att komma runt problemet med att den som blir ansvarig utgivare för en tidning är ansvarig för även sådana beslut som företrädare tagit, eftersom en digital publicering anses pågå hela tiden till skillnad från en publicering i en tryckt tidning.

Sedan lagen trädde i kraft har mycket kritik riktats mot dess utformning. Både TU och SJF har skickat in önskemål om att få tilläggsdirektiv i den pågående grundlagsutredningen. De riktar dock in kritiken på olika områden.

Men nu har regeringen bestämt sig för att inte låta den pågående grundlagsutredningen titta närmare på frågan just nu.

”Regeringen avser dock att följa tillämpningen och utfallet av de nya reglerna noga”, skriver regeringen i en kommentar till beslutet som publicerades under måndagen.

Lagen och dess effekter blev uppmärksammade i slutet av januari då 16 utgivare fick ett brev av JK där de fick veta att deras publiceringar kring en busschaufför som felaktigt påstods visat en porrfilm för barn nu skulle utredas. Den 1 april lades utredningen mot de 16 utgivarna ned – men då framkom en lucka i lagen.

Den som tar bort en text som kan utgöra förtal innan JK krävt så åtnjuter inte straffrihet. Det var tre av de 16 utgivarna som gjort så. Då det var oklart när texten tagits bort valde JK att ändå lägga ned fallet.

Jeanette Gustafsdotter, vd för TU, säger att de beklagar regeringens beslut att inte titta närmare på lagen.

– Vi är nöjda med att 14-dagarsregeln förts in i lagen. Men vi vill att man ska få tydligare riktlinjer för hur lagen ska appliceras i den här utredningen i stället för att vänta. Grundlagsutredningar görs sällan och därför hade det varit önskvärt att det skulle förts in i den här utredningen, säger hon.

Nu kommer man i stället behöva vänta på att få ett tydligare praxis i frågan genom agerande från JK, säger Jeanette Gustafsdotter.

Svenska Journalistförbundet har i sitt yrkande om att få till ett tilläggsdirektiv i stället riktat in sig på den makt som JK får genom skrivelsen.

– Bara att få brevet från JK gjorde att flera medier valde att avpublicerar. Det är inte acceptabelt med den typen av statlig inblandning. Resultatet blir att man tar bort artiklar utifrån annat än ett publicistiskt perspektiv. Vi vill att regeringen tänker om, säger Ulrika Hyllert ordförande Svenska Journalistförbundet.

SJF vill att lagen görs om i grunden.

– Vi vill inte att lagen ska finnas på det här sättet. Vi vill att en ansvarig utgivare tar ansvar för allt det som ligger ute. Just den här konstruktionen, som är en kompromiss, får väldigt problematiska konsekvenser för fria medier, säger Ulrika Hyllert.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

SJFJKTU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News