Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Trots Dinamarcas nej – V vill inte ändra presstödsreglerna

Publicerad: 8 Januari 2019, 11:59

Vänsterpartiet vill stoppa Nya Tider med argument, inte ändrade presstödsregler, säger Mia Sydow Mölleby (V). Foto: Press/ Wikimedia Commons

Vänsterpartiet vill inte ändra presstödsreglerna för att stoppa högerextrema Nya Tider från att få pengarna – trots att deras ledamot i nämnden lämnade in en reservation mot att tidningen återigen fick stöd.


Ämnen i artikeln:

Vänsterpartiet

Under måndagen kunde Medievärlden berätta att den kommunistiska tidningen Proletären kritiserar Vänsterpartisten och ledamoten i Mediestödsnämnden (tidigare presstödsnämnden) Rosanna Dinamarca. Vänsterpartisten lämnade in en reservation mot att det högerextrema tidningen Nya Tider beviljades presstöd.

Enligt presstödets nuvarande regelverk bedöms enbart kvantitativa mått. Tidningar som beviljas stöd ska ha ett visst antal prenumeranter, utkomma med en viss frekvens, ha en viss mängd egenproducerat innehåll och vara en nyhetstidning av allmän karaktär. Men vad för politiska åsikter som får speglas i tidningen finns inte reglerat. Rosanna Dinamarca ansåg dock att tidningens högerextrema innehåll bör vara grund för att inte bevilja presstöd.

”Om vi menar allvar med när vi säger ‘aldrig mer’ så måste nazism alltid motverkas. Inte för att den är en dålig åsikt, utan för att den utgör ett hot mot andra människors existens”, skriver Rosanna Dinamarca om sitt beslut i tidningen Flamman.

Vänsterpartiets representant i konstitutionsutskottet, som avgör presstödsfrågor, Mia Sydow Mölleby, säger att Vänsterpartiet inte delar Rosanna Dinamarcas åsikt om att Nya Tider inte bör ges presstöd baserat på deras politiska åsikter. Hon säger att Vänsterpartiet anser att det inte är tidningars innehåll som ska avgöra om de ska få presstöd.

– Det är hennes bedömning att hon valt att lämna in en reservation. Vänsterpartiet har åsikten att Nya Tider och deras åsikter ska bekämpas politiskt i debatt, inte genom att man drar in presstödet, säger hon.

Rosanna Dinamarca är utsedd av regeringen på Vänsterpartiets förslag till ledamot i mediestödsnämnden. Det gör att hon har ett eget mandat att agera på, säger Mia Sydow Mölleby.

– Hon har gjort en egen bedömning i det här fallet. Men Vänsterpartiet har samma åsikt som förut – presstödet grundas på andra kriterier än tidningens innehåll, säger hon.

I det förslag som presenterades av den senaste presstödsutredningen fanns ett förslag om att införa en demokratiparagraf – alltså ett krav på att tidningar som får stöd måste respektera demokratiska principer. Det är dock inte ett förslag som Vänsterpartiet backat.

– Vi har inte stött den linjen när det var de diskussionerna, säger Mia Sydow Mölleby.

Kan man representera Vänsterpartiet och samtidigt driva en annan politisk linje än partiets?

– Det är så att i den här typen av nämnder utser regeringen personer på förslag av partier, och vi har lämnat in Rosanna Dinamarca som förslag. Vår bedömning är att hon är kompetent att utföra det uppdraget, säger Mia Sydow Mölleby.

Läs också

Proletären kritiserar Dinamarca för nej till Nya Tider (2019-01-07)

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Vänsterpartiet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.