Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tronskiftet SvD slår DN

Publicerad: 18 Maj 2011, 10:52

I Kent Asps valundersökning vinner Svenska Dagbladet över Dagens Nyheter när det gäller bredd, djup, substans, effektivitet och balans. Det är ett tronskifte, säger Kent Asp, professor på JMG.


Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Årets valundersökning är den tionde, de sträcker sig nu 30 år tillbaka i tiden. På 80- och 90-talet låg Dagens Nyheter i topp. Tendensen att Svenska Dagbladet var på gång märktes redan i valet 2006, och nu är tidningen definitivt förbi.

Svenska Dagbladet har intagit en särställning som den mest informativa och balanserade tidningen, en roll Dagens Nyheter tidigare hade, säger Kent Asp.

Finns det någon förklaring till det?

Om jag svarar på det lämnar jag det jag undersökt. Men det finns ju många andra som kan fundera på det.

Kent Asp har mätt substans, bredd, djup:

Substans (täthet): Den beslutsrelevanta informationen i förhållande till den totala informationen. Rapportering om sakfrågor, idéfrågor och regeringsfrågan, har betraktats ha sakpolitisk substans och räknats som beslutsrelevant information medan rapportering om skandaler, opinionsundersökningar och det som getts samlingsbeteckningen valrörelsen har betraktas sakna sakpolitisk substans. Läs mer i rapporten.

Bredd: Anger hur stor andel av de sakfrågor som kan antas vara teoretiskt relevanta för väljarnas ställningstagande i valet som medierna har tagit upp i sin rapportering. Antalet har bestäms till 72 olika sakfrågor. Läs mer i rapporten.

Djup: Anger andelen redaktionellt material av bakgrunds- och fördjupningskaraktär. Läs mer i rapporten.

Han har också mätt effektivitet (informativitet) som är informationsvärdet (substans, bredd, djup sammantaget) i relation till hur omfattande bevakningen om valet var:

Svenska Dagbladet var också mer balanserad än Dagens Nyheter enligt valundersökningen:

Fler slutsatser i undersökningen:

Expressen var minst balanserad enligt valundersökningen, i diagrammet är det den enda tidning som inte hade en rättvis bevakning:

Journalister mer synliga än någonsin

– Journalisterna var mer synliga än någonsin. De framträdde som aktörer i nyhetsmedierna i nästan lika stor utsträckning som partiledarna.

Skatter dominerade kraftigt, klimatet kom bort

– Skatter blev den största valfrågan, medan klimatfrågan kom bort. Skattefrågor har aldrig tidigare dominerat en valrörelse så kraftigt som i valet 2010. Jobben kom på andra, och skolan på tredje plats.

Rättvist, men skillnader fanns

– Aktuellt och Rapport lutade åt olika håll. Aktuellts rapportering var mer gynnsam för de rödgröna, medan Rapports bevakning var mer gynnsam för alliansen. Sammantaget blev på så vis SVT:s nyhetsbevakning balanserad.

Nyheterna och Ekot mest balanserade

– Ekot (undersökt i tio val) och Nyheterna i TV4 (i sex val sedan 1991) framstår i ett långsiktigt perspektiv som de mest balanserade nyhetsprogrammen.

Bra information i sakfrågor

Storstadspressens informationsvärde för väljarna var stort.  Det samlade utbudet av nyhetsprogram och valprogram i Sveriges Television gav även väljarna bra information och var genom sin starka inriktning på sakfrågor det mest effektiva informationsmediet.

Blockval gav dubbelt handikapp

– Mediernas iscensättning av valet som ett blockval innebar att partierna kom i skymundan. Det drabbade främst socialdemokraterna, men också de borgerliga småpartierna.

– Centerpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna uppmärksammades mindre än i tidigare val och drabbades av ett dubbelt handikapp genom att de kom att stå i skuggan av både moderaterna och allianssamarbetet.

Stark påverkan på opinionen

– Analysen av den bild medierna gav av valrörelsen och de två händelserika åren före valet, dominerat av ekonomisk kris och rödgrönt samarbete, visar att opinionen starkt påverkades av medierapporteringen.

– Den mediebild som påverkade väljarna präglades dock inte främst av journalister. Den bestämdes i första hand av den ekonomiska utvecklingen, och av partiernas inbördes kamp om väljarnas röster.

Mediernas prestationer och betydelse

Undersökningen är gjord av Kent Asp som är statsvetare och professor i journalistik vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.