Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Troligt att Tidningstryckarna läggs ner

Publicerad: 19 December 2006, 13:40

JMS-ägda Tidningstryckarnas konkurs har ingen större strukturell betydelse för tryckeribranschen i Stockholmsområdet. Det troliga är att Tidningstryckarna i Akalla (f d TTAB) läggs ned. Att hitta köpare till det numera DR-inriktade tryckeriet kan bli svårt.


Den bedömningen gör nu flera personer med insyn i branschen.
Det var i fredags som moderbolaget JMS begärde Tidningstryckarna i konkurs. Vellingebaserade JMS köpte tryckeriet i februari 2005. Säljare var Schibsted, som samtidigt flyttade tryckningen av Svenska Dagbladet och Aftonbladet från TTAB till Tabloidtryck i Norrtälje och Södertälje.

Affären var en bit av JMS mycket kraftiga expansion under fjolåret, då man bl a investerade i en ny press i Kristianstad och tog hand om Skånemedias tre tidningar.
TTAB skulle, i JMS nya regi, fokusera på direktreklam, tidningsbilagor och gratistidningar.

– Jag såg det då som en strukturellt intressant affär, inte minst ur DR-synpunkt, säger Stefan Mannfalk, ägare och koncernchef till Medievärlden.
– Men dessvärre tog omställningen mot direktreklam för lång tid och det blev betydligt dyrare än beräknat. Vi satte därför ner klacken i god tid – konkursen kommer med det egna kapitalet intakt.

Förutom DR trycker Tidningstryckarna i dag delar av Metro och Stockholm City. Verksamheten fortsätter som vanligt i konkursförvaltarens regi – och under tiden jagas intresserade köpare.
Stefan Mannfalk betonar att Akallakonkursen inte påverkar JMS övriga verksamhet.

Håkan Sehlstedt, styrelseledamot i Skånemedia, ser inte heller någon anledning till oro.
– Men o m det skulle bli problem på JMS-tryckeriet i Vellinge och vårt samägda tryckeri i Kristianstad har vi en reservplan för att trygga utgivningen av Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda.

Tryckerimarknaden i Öresundsregionen är hårt pressad av brist på kapacitet. Läget är annorlunda i Stockholmsområdet, inte minst vad gäller DR-tryckning.
– På den sidan finns det väl närmast överkapacitet, säger bedömare Medievärlden talat med.
Om Tidningstryckarna skulle försvinna innebär det ingen större förändring av branschsituationen.
JMS-koncernen omsatte i fjol drygt en miljard kronor och redovisade en förlust på 16,5 miljoner kronor.
Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.