Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Troligt att det bli en ny rättegång mot Hassanpour

Publicerad: 21 Februari 2008, 07:55

Rättegången mot Adnan Hassanpour kommer eventuellt att tas om. Det berättade Nasser Sina då Reportrar utan gränser i går kväll delade ut sitt pressfrihetsprís till den dödsdömde iransk-kurdiske journalisten.


Enligt Nasser Sina, landsman till Adnan Hassanpour och numera verksam vid Sveriges Radios kurdiska program, stämmer inte domen med de brott som den i dag 28-åriga journalisten ska ha begått. Uppgiften har Sina från Hassanpours advokat. Om rättegången tas om får domstolen inte en gång till döma til döden.

Enligt Hassanpours familjs önskan tog Nasser Sina emot det diplom som kvällens huvudperson skulle ha fått om han varit en fri man.

Adnan Hassanpour dömdes i fjol sommar tillsammans med en kollega till döden av en domstol i staden Marivan. Båda journalisterna skulle enligt domen har undergrävt nationens säkerhet och  gjort sig skyldiga till spionage. Båda betraktades som Guds fiender. Irans högsta domstol fastställde dödsdomen mot Hassanpour, medan domen mot kollegan ogiltigförklarades.

Reportrar utan gränsers pressfrihetspris delades ut för femte gången och gäller 2007. Adnan Hassanpour få det för att  han i ett land där en repressiv regim hindrar journalister från  att rapportera fritt vågat  skriva kritiskt.

Den uppmärksamhet som genom pressfrihetspriset riktats mot förhållandena i Iran har uppenbarligen stört  landet. Ambassadören har låtit höra av sig via brev till organisationen, berättade Gunnel Werner, ordförande i svenska sektionen av Reportrar utan gränser.

Vid ceremonin som ägde rum på UD:s pressrum i Stockholm, deltog författaren Carina Rydberg, som genom att på Facebook starta gruppen Stoppa avrättningen av  Adnan Hassanpour trummat ihop bortåt 6 000 namn, och samhällsdebattören och journalisten Kurdo Baksi, som var den som via TT satte svenska medier på spåret att en journalist i Iran gjort sig misshaglig för regimen och dömts till döden för att han gjort sitt jobb.

Kvällen avslutades med ett uppmaning till den svenska regeringen att den handlar kraftfullt för Adnan Hassanpour liksom för de övriga elva journalister som sitter i iranska fängelser i väntan på sina domar.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.