Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Trendbrottet – Dagens Samhälle ökar upplagan

Publicerad: 24 Maj 2011, 10:59

Efter sju år med fallande upplaga stängde Dagens Samhälle sajten då ökade upplagan.


Ämnen i artikeln:

Dagens Samhälle

I februari lanserade Dagens Samhälle en ny, omgjord tidning och stängde ner sajten. Resultatet lät inte vänta på sig. För första gången sedan lanseringen 2004 ökar tidningens betalda upplaga.

Enligt vd Mats Edman är det två åtgärder som gått hand i hand. Den första är transformeringen av organisationstidningen till ”en Dagens Industri för den offentliga sektorn”.

Vi har gjort om både formen och innehållet, blivit kaxigare, mer svarta i tilltalet, säger han.

Den andra är nedsläckningen av webben som skedde i samband med att den nya tidningen lanserades. Enligt Mats Edman tyckte många läsare tidigare att det räckte med att läsa webben.

De trodde att de fick Dagens Samhälle, fast de fick en lågbudgetvariant med mycket notiser och TT-telegram. Jag tog principbeslutet att vi måste stötta tidningen genom att ta bort nyhetssajten. Det var ett sätt för oss att signalera att om det är vårt innehåll du vill ha så får du faktiskt betala.

Sajten gjordes om till ett erbjudande om provprenumeration, vilket var den enda marknadsföring som gjordes för den nya tidningen. Resultatet blev att trafiken minskade till en femtedel, samtidigt som antalet provprenumerationer ökade 3 – 4 gånger enligt Mats Edman.

Det var ett experiment, men vi såg snabbt att det fanns ett sug efter tidningen när det inte gick att få den via webben. Det är tydligt att trendbrottet sker samtidigt som lanseringen.

Nu har Dagens Samhälle tagit ett beslut att maximera sin redaktionella närvaro på digitala plattformar, framför allt i digitala arkiv och med pdf-versioner för prenumeration och styckförsäljning. Maria Nilsson blir chef för Dagens Samhälle digitala medier, och tar också plats i företagsledningen. Prisstrategin är att innehållet ska kosta lika mycket oberoende av plattform.

Vi måste bli mer beroende av våra läsare. Då kan vi erbjuda vårt innehåll på många plattformar utan att kånka, säger Mats Edman.

Igår eftermiddag lanserade Dagens Samhälle sin enda gratisprodukt: sajten, som nu har blivit en debattsajt.

Sajten är en fri nyttighet. Debatter är nyheter i den politiska sektorn, för de föregår beslut och besluten får konsekvenser för verksamheten.

I framtiden ska det bli fler sajter, både gratis- och betalt.

I år är det övergripande målet att stoppa upplagefallet. Helåret 2010 minskade upplagan med 1 700 exemplar. I början av 2011 sjönk den med 1400 exemplar, nu har den ökat med 500. Mats Edman tror att det blir tufft att öka upplagan i år.

Jag vet inte om vi klarar det i år, men det viktiga är att vi har brutit trenden.

Ska vi jobba med journalistik och kvalificerad research måste vi börja vara stolta över det vi gör och våga ta betalt för det. Jag ser med fasa å den kollektiva självmordsvåg som sveper fram över tidningsbranschen nu.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Dagens Samhälle

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.