Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Trend bruten – mord på journalister ökar igen

Publicerad: 18 december 2018, 09:11

Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser.

80 journalister dödades när de utförde sitt arbetet under 2018. Det är en ökning med åtta procent sedan förra året, visar nya siffror från Reportrar utan gränser.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Mordet på Washington Post-kolumnisten Jamal Khashoggi har uppmärksammats över hela världen. Samtidigt har morden på journalister ökat, efter att ha minskat de senaste åren. Totalt dödades 80 journalister under 2018, visar en ny rapport från Reportrar utan gränser.

– Det är otäckt att vi ser en ökning av antalet journalistmord igen, säger Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist.

Syrien, som varit det dödligaste landet för journalister sedan landet kastades in i ett inbördeskrig 2012, har sett en minskning av mördade journalister.

– Man måste vara medveten om att de här siffrorna inte säger allt. Det är till exempel inte säkert att situationen i Syrien blev bättre för att antalet mördade journalister minskade. Det kan vara så att situationen har varit så bedrövlig i landet så länge att det inte finns några journalister kvar att mörda där, säger Jonathan Lundqvist.

Flest journalister dödades i år i Afghanistan, trots att det nu är 15 år sedan den amerikanska invasionen av landet. Siffrorna kan till viss del förklaras av att landet hållit val, men är ändå uppseendeväckande, säger Jonathan Lundqvist.

– Afghanistan har ännu inte hittat tillbaka till en varaktig fred där den här typen av övergrepp inte förekommer, säger han.

En annan oroande trend som Reportrar utan gränser ser är att antalet mördade journalister är väldigt hög i Mexiko för andra året i rad, trots att landet inte befinner sig i krig.

– Det är skrämmande att ett land som är i fred ser den här nivån av journalistmord. Det gör oss oroliga för hur organiserad brottslighet har flyttat fram positionerna och fått allt mindre respekt för journalisters liv, säger Jonathan Lundqvist.

Även i Europa har reportrar som grävt i organiserad kriminalitet fått sätta livet till. Den slovakiske grävande journalisten Ján Kuciak mördades under året, och 2017 mördades den maltesiska reportern Daphne Caruana Galizia efter att ha granskat brottslighet.

Antalet fängslade journalister är enligt Reportrar utan gränser 348. Men enligt en annan ansedd pressfrihetsorganisation, CPJ, är siffran lägre, 251 stycken. Enligt Jonathan Lundqvist beror det på hur de olika organisationerna tolkar anledningarna bakom ett fängslade av en person som arbetar som journalist.

– Det finns en massa gråskalor, och jag kan inte svara för hur CPJ gör sina bedömningar, men jag tycker vi gör den bästa bedömningen: Vi har en väldigt rigorös kontroll och går alltid ned på de enskilda fallen. Vi är väldigt noggranna med att det inte ska finnas någon politik bakom siffrorna. Men jag har full respekt för CPJ:s bedömning. Det är en mycket seriös organisation, säger han.

Jonathan Lundqvist säger att det viktigaste är att man är konsekvent i sina mätningar, så att man kan se förändringar över tid.

– Det finns alltid metodproblem förknippade med alla typer av mätningar, men det gäller att hålla fast vid sin metod – så man kan se skillnader mellan länder över tid. Det är ibland viktigare än den absoluta siffran, säger han.

Läs mer

Just nu sitter 251 journalister fängslade (2018-12-14)

Hela Rapporten (Extern länk)

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.