Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Trelleborgs Allehanda får presstöd – trots för hög täckning

Publicerad: 14 december 2018, 10:39

Presstödsnämnden har beslutat att ge Trelleborgs Allehanda ett så kallat begränsat presstöd. Det eftersom de lever upp till alla krav – förutom att de har för hög täckning på sin utgivningsort.


Det var 10 år sedan Trelleborgs Allehanda gick med vinst, trots att man har prenumerationer från 35 procent av de boende i Trelleborg.

Tidningen har gått igenom ett stålbad och lyckats minska sin förlust från 7 till 3 miljoner kronor. Förra året gick man dessutom ned i utgivning och kommer enbart ut tre gånger i veckan i stället för som tidigare sex.

Men det räcker inte, menar ägaren Skånemedia. Trelleborg Allehanda brottas med att dess utgivningsort blivit allt mer av en pendlingsort till Malmö – vilket gör det svårt för tidningen att sälja annonser. Därför har man nu sökt presstöd – trots att man enligt presstödsreglerna inte får ha högre täckningsgrad än 30 procent.

– Ligger man nära en stor stad blir det en del av shoppingmönstren som dirigeras till huvudorten och där finns det annan media att annonsera i. Då minskar möjligheterna att sälja annonser, säger Georg Lagerberg, enhetschef på MPRT, som hanterar presstödet.

Det betyder att även om Trelleborgs Allehanda är ensam tidning i Trelleborg så ger närheten till Malmö en de-facto konkurrenssituation med Sydsvenskan om annonsörerna. Det finns ett undantag för den typ av konkurrenssituation som Trelleborgs Allehanda hamnat i. Därför beviljas nu tidningen ett begränsat presstöd på 2,3 miljoner kronor.

– Konkurrenssituationen är en av de variabler som vi tittat på, sen handlar det om helheten som ligger till grund för beslutet, säger Georg Lagerberg.

Även Alingsås Tidning har fått presstöd på liknande grunder. Där gör närheten till Göteborg, och GP, att tidningen har rätt till begränsat presstöd.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.