Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tre redaktioner i enad kamp mot offentlig tystnad

Publicerad: 11 mars 2015, 13:40

P4 Västernorrland, Allehanda och Sundsvalls Tidning granskar i ett gemensamt projekt hur det är ställt med yttrandefriheten för offentliganställda i Västernorrland.


500 personer på olika positioner inom kommunala, landstinget och på statliga arbetsplatser i Västernorrland har intervjuats. Frågorna har handlat om hur de upplever sina möjligheter att prata fritt med representanter och lämna känsliga uppgifter utan att sedan drabbas av chefernas ilska.

Undersökningen är precis klar och svaren håller på att sammanställas men tesen att en växande tystnad är ett problem inom länets offentliga förvaltningar håller enligt Tidningens Ångermanlands nyhetschef Marcus Melinder:

Allt för många väljer aktivt att inte kontakta medier av rädsla för repressalier.

Såväl där som på Sundsvalls Tidning och på P4 Västernorrland har det blivit ett växande problem att folk inte längre ställer upp och pratar.

Om två veckor kommer publiceringarna att börja. De ska ske samtidigt men inte vara identiska mellan de olika redaktionerna. Och de kan komma att innebära en förändring tror Marcus Melinder:

Dels för att det finns lite folkbildning i det här. Många i offentlig sektor känner inte till sina rättigheter. De tror inte att de får prata med medier. Förhoppningsvis inser de det efter det här. Och att folk själva tar kontakt med oss.

Allehandas chefredaktör Jimmie Näslund tror inte att alla chefer har insett hur det är ställt på sina arbetsplatser.

De tror att de är lyssnande chefer, att det är högt i tak och att det är självklart att medarbetarna kan kritisera. Men så är det inte alltid. Det här är en viktig fråga att lyfta fram.

Hur är det ställt på din arbetsplats? Tror du dina medarbetare vågar kritisera dig i till exempel Medievärlden?

Jag hoppas verkligen att det är så. Jag hoppas och tror att de känner sig fria att göra det.

Om jag intervjuar någon som kritiserar dig så slipper den personen repressalier sedan?

Jo, men jag kommer nog att fråga varför den personen inte gick till mig först.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.