Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tre oberoende egyptiska dagstidningar

Publicerad: 31 Januari 2011, 12:08

Korta nedslag på tidningarna Al Masry Al Youm, Elbadeel och Daily Star Egypt.


Artiklarna ursprungligen publicerade i Medievärlden i juni 2008. Tidningen Elbadeel är nu nedlagd. Magdi el Galad är fortfarande chefredaktör för Al Masry Al Youm. Rania Al Malki har lämnat Daily Star Egypt.

Han ledde avdelningen för undersökande journalistik, men ämnena de skulle undersöka valdes av regimen. Chefredaktören såg till att allt som skrevs följde regimens linje och stod i daglig kontakt med myndigheterna.

Detta utöver att allt de publicerar redan från början kommer från myndigheterna.

Vad förväntar sig läsaren av de tidningarna?

När jag läser dem letar jag bara efter information om hur myndigheterna tänker och vad de kommer att göra. Den korrekta informationen finns i den oberoende pressen. Där intressena inte blandas ihop.

Al-Masry Al-Youm var den första riktigt moderna och professionella tidningen i Egypten. Lokalerna är inspirerade av Guardians redaktion, och personalen får utbildning av BBC och andra internationella medier.

Magdi el-Galad har fortfarande goda relationer till sina tidigare kollegor i det statliga tidningshuset

De drömmer om att jobba för en oberoende tidning. Många av dem som skriver opinionsmaterial här jobbar som reportrar för de statliga tidningarna. De har inga möjligheter att skriva sina åsikter där de jobbar, så de gör det hos oss istället.

Daily Star- överklassens tidning har bara kvinnor i desken

Engelskspråkiga Daily Star sätter lokala skeenden i ett globalt perspektiv. Chefredaktören Rania Al Malky föredrar att jobba med kvinnor och har landets enda helkvinnliga desk.

Daily Star är den största privata engelskspråkiga dagstidningen. Den säljs tillsammans med International Herald Tribune och kostar då tio gånger så mycket som de arabiskspråkiga tidningarna. Tidningen riktar sig till de välutbildade och överklassen.

Eftersom vi är en engelskspråkig tidning kan vi sätta lokala nyheter i ett globalt perspektiv. Som prishöjningarna på mat som leder till svält som leder till brödkravaller på gatorna, säger Rania Al Malky.

Det finns många kvinnliga journalister i Egypten, men männen är i majoritet, särskilt på ledande positioner. Undantaget är Daily Star Egypt där alla i desken är kvinnor.

Delvis är det slumpmässigt och delvis handlar det om mig. Som redaktör föredrar jag att jobba kvinnor. De är motiverade och hängivna och gör jobbet otroligt bra.

Kvinnliga journalister kan jobba på fältet i stort sett lika fritt som manliga. Ett undantag var vid demonstrationer inför folkomröstningen i maj 2005 då flera kvinnliga reportrar utsattes för sexuella trakasserier och våldtäktsförsök av en regeringstrogen mobb. Övergreppen anmäldes men inga åtal har väckts.

Elbadeel – uppstickaren från vänster

Egyptisk press har en lång tradition av att blanda åsikter och nyheter. Den nya redaktionschefen hade mandat från chefredaktören men var tvungen att övertala redaktörerna att bara släppa igenom nyheter på nyhetsplats.

Mitt argument var att nyheter är starkare än opinion, om det är rätt nyheter.

Han har fått gå varsamt fram med reportrarna på framför allt tre punkter: inte publicera namn på misstänkta, alltid ge båda sidors bild, och ha balans i de åsikter som får komma till tals.

Jag led så mycket den första månaden. Det svåraste är att få dem att täcka alla sidor, jag får hela tiden höra att det inte finns tid.

Med upploppen i Mahalla började framgångarna. Tidningen gick från en upplaga på 2000 till 20 000 exemplar, vilket innebär break-even.

Vi täckte inte bara storyn från en politisk sida, utan också från en mänsklig. Det var arbetarna som gjorde uppror, vi skrev om dem, ur deras perspektiv och var väldigt nära dem. Vi hade en stor bild på en skadad arbetare med handklovar i sjukhussängen på förstasidan.

Elbadeel är en oberoende tidning som ägs av affärsmän på vänsterkanten.

För att kunna konkurrera med Al-Masry Al-Youm måste vi alltid vara först där det händer och vi måste sälja mycket på ettan innan vi byggt upp varumärket.

Om oroligheterna fortsätter kanske det är bra för er, att hungern efter nyheter ökar?

Det kan vara så, men inte om det finns en verklig hunger.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.