Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tre grupper nominerade till Årets Ekonomijournalist

Publicerad: 29 Januari 2007, 12:14

Tre grupperingar har nominerats till Årets Ekonomijournalist, priset i Hasse Olssons namn. Bonniers har gjort om proceduren och får det att likna Stora Journalistpriset mer.


Det är sjätte året det yngsta journalistpriset i Bonniersfären delas ut. Prissumman är på 75 000, samma belopp som Stora Journalistpriset.
Tidigare har vinnaren presenterats vid prisutdelningen. I år nominerar juryn tre kandidater – för att höja intresset kring priset.
De nominerade är:
Annelie Östlund och Per Agerman, Affärsvärlden, för artiklarna på Affärsvärlden.se om Alexanders Richards bolag på Aktietorget.
Motiveringen: ”För att envist, modigt och metodiskt ha kartlagt och avslöjat hur ett antal bolag kopplade till finansmannen Alexander Richards systematiskt vilselett tusentals småsparare och investerare på Aktietorget”.

Anna Jaktén och Björn Tunbäck, Sveriges Radio, Kaliber, för reportaget om Obol Investment.
Motiveringen: ”För att de avslöjade bluffen om Obol Investment som genom att påstå sig sponsra idrottsklubbar på elitnivå lurade till sig stora pengar från både privatpersoner och företag”.

Kristina Lagerström, Mårten Svanberg och Johan Zachrisson Winberg, Sveriges Televison, Uppdrag Granskning, för reportagen: ”Bonus och optioner – utan prestationer” och ”Jakten på bonusmiljoner ökar riskerna”.
Motiveringen: ”För att på ett spännande sätt gjort TV av bonusar, aktie- och optionsprogram i börsbolag och samtidigt lyckats skapa en saklig debatt kring de ibland föga genomtänkta ersättningsprogrammen”.

– Vi har haft 35-40 nomineringar att arbeta med, de flesta utifrån, en handfull från juryn själv, säger Erik Månsson, Bonniers informationsdirektör och medlem i juryn. Han talar om prisets betydelse för en del av journalistiken som kan känna sig som en angelägenhet för en liten krets.
–  Och så kan det bli debatt om ekonomijournalistiken.

Vem som blir slutgiltig vinnare avslöjas vid prisutdelningen på Bonniers Nedre Manilla den 12 mars.
Första året, 2001, delades priset ut tillsammans med Stora journalistpriset. Då kom det bort bland alla andra vinnare. Sedan dess har priset delats ut vid en egen ceremoni och har efterhand etablerats.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.