Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tre från Aftonbladet ska förhöras om internutredningen mot Virtanen

Publicerad: 25 april 2019, 07:29

Cissi Wallin. Foto: Anders Henrikson/Wikimedia Commons

Tingsrätten har bestämt att ytterligare tre personer som varit inblandade i den försvunna internutredningen mot Fredrik Virtanen ska förhöras innan ett eventuellt åtal om förtal kan väckas mot Cissi Wallin. Åklagaren hade tidigare sagt nej till kravet – som kom från försvaret.


Ämnen i artikeln:

Cissi WallinFredrik Virtanen

Förundersökningen om grovt förtal mot Cissi Wallin har pågått sedan januari 2018 då Fredrik Virtanen anmälde henne. Bakgrunden är det uppmärksammade Metoo-inlägg som publicerades på Instagram i oktober 2017 där Wallin anklagade Virtanen för grova sexualbrott. Virtanens försvar har därefter kompletterat anmälan med flera fall av förtal som skett på Wallins sociala medier efter det att förundersökningen inletts.

Åklagare Malin Arentoft, som leder förundersökningen, uppger i ett mejl till Medievärlden att beslut i frågan om det ska väckas ett åtal, och därmed bli rättegång mot Cissi Wallin eller om förundersökningen ska läggas ned, är redo att tas.

Att ett beslut har varit nära har rapporterats flera gånger. Bland annat skrev Medievärlden den 18 februari att det enbart återstod ett förhör i utredningen.

Men försvaret har begärt att ytterligare tre personer ska höras. De nya förhör som Cissi Wallin och hennes juridiska ombud vill se handlar om en internutredning som gjordes på Aftonbladet under hösten 2017 innan Fredrik Virtanen fick lämna sin tjänst – och som försvaret menar styrker Cissi Wallins berättelse.

Själva internutredningen har, enligt Aftonbladet, försvunnit – och det har därför inte varit möjligt att komplettera förundersökningen med själva handlingen. Därför har försvaret tidigare krävt att den person som gjorde internutredningen skulle höras, något som åklagaren då avslog. Försvaret fick dock rätt av tingsrätten och internutredaren fick ge sitt vittnesmål till förundersökningen.

Åklagaren menar dock att varken påståendets sanningshalt eller Fredrik Virtanens allmänna karaktär är relevant för de eventuella påföljderna och avvisade kravet på ytterligare förhör. Tingsrätten är dock av motsatt åsikt och gav vid ett sammanträde under onsdagen försvaret rätt igen. Därför ska nu tre personer som på olika sätt varit inblandade i internutredningen höras i förundersökningen. Det är en person som beställt utredningen, en som varit med och genomfört den och en kvinna som lämnat uppgifter till internutredaren som ska höras innan nästa steg i förundersökningen kan tas.

Cissi Wallins advokat Percy Bratt menar att de tre vittnesmålen kommer att ha betydelse för skuldfrågan.

– Det här har betydelse för brottsmisstankarna vad gäller förtal. Både vad det gäller att det var försvarligt att lämna de här uppgifterna, att de är sanna eller skäligt grundade och vad gäller skadan spridandet av uppgifterna skapat. Det finns uppgifter som indikerar starkt att internutredningen visar att det som Cissi Wallin redovisar om målsägandes agerande mot henne skett i flera andra fall och att det därför finns ett mönster, säger han.

Att det nu gått över ett år sedan Fredrik Virtanens anmälan lämnades in, och att den nya kompletteringen gör att det medialt starkt uppmärksammade förundersökningen än längre drar ut på tiden, menar Percy Bratt är sekundärt.

– Det viktigaste från försvarets sida är att utredningen blir så fullständig som möjligt och att omständigheterna, som vi menar gör att åtal inte ska väckas, inhämtas måste vara det primära. Vår inställning är att det inte finns grund för åtal redan på den bevisning som finns inhämtad, och som nu kompletteras. Det måste väga tyngre än att förundersökningen drar ut på tiden, säger han.

Åklagen Malin Arentoft säger till Medievärlden att hon gett direktiv till polisen att genomföra förhören, och att de ska prioriteras.

”Jag har ingen tidsram för tillfället”, säger hon.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News