Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tre av fyra mediechefer uppger att hoten ökar

Publicerad: 8 december 2017, 07:44

Föreningen Utgivarnas årliga undersökning visar att hoten och trakasserierna mot svenska mediehus och deras medarbetare fortsätter att öka. Men de ökade hoten ger inte motsvarande effekt.


Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Av de 123 redaktionellt ansvariga som deltagit i Utgivarnas undersökning svarar tre av fyra att hoten och trakasserierna ökar. Bara under det senaste året har de som menar att hotbilden försämrats ökat med 10 procentenheter.

”Det är en illavarslande utveckling och ett problem inte bara för de enskilda företag och journalister utan för hela samhället. Risken finns att hoten och trakasserierna leder till att den fria åsiktsbildningen hämmas och att allmänheten riskerar att inte få den information de med rätta förväntar sig att medierna ska ge dem”, skriver Utgivarnas vd Nils Funcke i förordet till 2017 års hotundersökning.

Men trots att andelen som uppger att de utsatts för hot ökat från 31 till 38 procent och att de som utsatts för allvarliga trakasserier ökat från 33 till 43 procent har inte effekten av hoten ökat.

De som försöker påverka publiceringarna är, enligt de svarande, främst privatpersoner eller personer från högerextrema organisationer.

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes i mars – april 2017 och avser de föregående tolv månaderna. Sammanlagt besvarades enkäten av 123 redaktionellt ansvariga vilket innebär en svarsfrekvens på 42 procent. Undersökningen har genomförts av Kantar-Sifo.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev