Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tramp-tv tände tittarna

Publicerad: 17 juni 2015, 11:16

I helgen cyklade fyra av JP:s medarbetare Vätternrundan. Samtidigt som de livesände hela tiden. En satsning som gav rekordsiffror när det gäller antalet startade strömmar.


Ämnen i artikeln:

Jönköpings-Posten

Det tog JP:s team 16,5 timmar att trampa de 30 milen runt Vättern. Förutom att ta sig i mål var två saker de stora utmaningarna, att hålla sändningarna igång hela tiden och hålla ihop gruppen. Och de lyckades med alla tre sakerna.

Den tyngsta uppgiften, i alla fall räknat i kilo, hade teknikern Stefan Isaksson. På hans cykel fanns förutom två kameror också merparten av den tekniska utrustningen. Sammanlagt vägde den närmare 18 kilo.

De tre reportrarna Ulric Svensson, Johanna Svennson och Janne Johansson hade varsin trådlös sändare och mikrofon för att kommentera och intervjua under loppets gång.

Det fungerade bra, även om ljudet blev lite blandat på vissa ställen där det var sämre mottagning eller där vi kom lite långt ifrån varandra, säger Ulric Svensson.

Han har erfarenhet av många timmars tv-sändingar men lärde sig också nya saker under loppet. Bland annat att inte prata i uppförsbackar som är för branta.

Då blir det bara flås.

Sändningen skapade stort engagemang och lockade många tittare. Vid nyår införde Hallpressen en ny mätmetod och sedan dess toppar helgens cykel-tv antalet startade strömmar.

Sändningen är den tredje bästa om vi ser på allt som Hallpressen sänt. Flest startade strömmar har nazistdemonstrationen 2014, men den hade också ett stort riksintresse. Näst bäst var en match mellan Nässjö och KFUM Östersund som förutom alla sportintresserade i spridningsområdet även drog många jämtlänningar.

Att många följde teamet live märkte kvartetten även under sändningens gång. Några mil innan Jönköping insåg de att det inte fanns någon solskyddsolja i packningen. Men att det skulle behövas. Så de frågade tittarna om inte någon kunde komma med det till Trånghallabacken.

Och då vi kom dit stod det några med solskyddsolja åt oss där, säger Ulric Svensson.

Sedan fick vi diverse hejarop under resten av resan också.

Slow-tv skapar otvetydigt ett strakt engagemang menar han. Och det kommer att växa.

Men det gäller att ha ambitionerna på rätt nivå. Det är kanske inte någon poäng i att ta i för mycket. Hallpressen hade inte någon studiokommentator som gick in och tog över sändningen. Inte heller var det några uppdateringar för hur det gick för övriga deltagare.

Vilket skulle ha krävt massor av bemanning och utrustning som kostat mycket. Och det är inte säkert att det skulle blivit bättre för det, säger Ulric Svensson.

Här kan man följa tv-sändningen i repris:

JP gör cykel-tv runt hela Vättern

Ämnen i artikeln:

Jönköpings-Posten

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev