Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tomas Brunegård om det norska tidningsbråket

Publicerad: 10 april 2018, 11:19

Tomas Brunegård. Foto: Mikael Marklund.

På måndag är Tomas Brunegård föremål för en misstroendeomröstning på en extra bolagsstämma i norsk-svenska koncernen Mentor Medier.


Ämnen i artikeln:

Tomas Brunegård

Inom Mentor Medier pågår just nu en infekterad konflikt mellan koncernledningen och tidningen Vårt Land som är dess största, och ursprungliga tidning. Konflikten har pågått under ett antal månader och bland annat lett till att tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare Åshild Mathisen fått lämna sitt uppdrag. Nu väcker en grupp i Norge, som äger 17,5 procent av aktierna i mediekoncernen, misstroende mot Tomas Brunegård vid den extra bolagsstämman som ägarna kallats till i Oslo nästa vecka.

Tomas Brunegård har suttit i styrelsen i sex år, men bara varit ordförande i ett år.

– Jag visste inte att det fanns en så djup spricka i koncernen som det gör, säger han till Medievärlden.

Enligt Tomas Brunegård bottnar problemet i att företaget inte har bestämt vilket strategiskt perspektiv det ska ha.

– Har man en koncernstrategi eller en Vårt Land-strategi. Jag tog det här uppdraget av den enda orsaken att det skulle vara en nordisk koncernstrategi.

Enligt Tomas Brunegård har den strategiska konflikten sedan blivit en personkonflikt. Sex chefer i koncernens ledningsgrupp har skrivit ett brev om den ohållbara situationen med Vårt Land och konflikten mellan koncernchefen Vårt Lands chefredaktör ledde till slut till att chefredaktören fick gå.

– Jag tycker att koncernens styrelse har att i huvudsak förhålla sig till koncernchefen Per Magne Tveiten och jag har fullt förtroende för honom. Däremot finns det en grupp ägare som inte gillat att Åshild Mathisen fått lämna sitt uppdrag, och de har fått med sig andra ägare som inte gillar det här bråket.

De ägare som kallar till extra bolagsstämman och väcker misstroende mot Tomas Brunegård grundar det på tre saker: Att ägarna inte informerats om att Åshild Mathisen fått gå, att den extra bolagsstämman lagts på det absolut sista möjliga datumet enligt norsk lag och att Tomas Brunegård i höstas av misstag röjde en visselblåsare som larmat om trakasserier mot Åshild Mathisen.

– Jag förstod inte att ordet varslade betyder visselblåsare och skickade kritiken mot koncernens vidare till koncernchefen. Jag meddelade visselblåsaren så fort jag insåg misstaget.

Tror du att personkonflikten inom ledningen också ligger bakom misstroendet mot dig?

– Det vet jag inte, men jag vet att det finns ett missnöje med att Åshild Mathisen fått gå och det är klart, den som vill få en förändring i ledningen måste först förändra styrelsen.

Den extra bolagsstämman hålls i Oslo på måndag.

Kommer du att närvara?

– Ja, självklart, jag är den enda som har närvaroplikt.

Läs också

Avgångskrav mot Brunegård inom Mentor Medier

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Tomas Brunegård

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev