Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tom Juslin Årets folkbildarjournalist

Publicerad: 8 Februari 2008, 08:19

Tom Juslin, Västerbottens-Kuriren, är Årets folkbildarjournalist. Han tog emot det nyinstiftade priset och 25 000 kronor vid ett seminarium i Stockholm i kväll.


Trots att priset är nyinstiftad var intresset stort från början: 59 nomineringar konkurrerade och juryn fick ett digert arbete.

Fyra segerkandidater valdes ut, Fredrik Lindström, för sin underhållande folkbildning, Tidningen Sesam, nyhetstidning på lättläst svenska för invandrare, Sydsvenskans nyhetsgrafiker, för deras sätt att göra komplicerade skeenden begripliga, och Tom Juslin, VK, för serien Klimatkampen.

Till slut valde juryn Tom Juslin, som mycket glad och stolt också kunde berätta om det stora intresse läsarna visat serien. Dagen innan hade han varit i Vilhelmina på en träff med läsare om serien.

– Det kom folk ända från Saxnäs, de hade rest 12 mil i buss.

Årets folkbildarjournalist kommer att utses varje år framöver. Vinnaren ska ha gjort betydelsefulla folkbildningsinsatser, sa Monica Stolpe Nordin, juryns ordförande, vid ceremonin, och förtydligade kraven: det ska bland annat vara ett aktuellt material, det ska klart skilja sig från den löpande nyhetsjournalistiken och det ska ha lyft bildningsuppdraget.

I sin vinnarmotivering skrev juryn bland annat:

”Tom Juslin får priset för sin förmåga att pedagogiskt och medryckande beskriva klimatets förändringstryck på natur och människor i ett jordnära perspektiv. I en serie om tolv reportage har Tom Juslin tagit ett nordligt regionalt och lokalt grepp på en fråga som berör många i läsekretsen.”

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.