Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tittarstorm mot TV4:s ”Kalle Anka-översättning”

Publicerad: 6 Maj 2015, 08:21

Enligt tittarservice sker textningar av program numera automatiskt. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

TV4

Tråden i TV4:s tittarforum inleds med kritik från en tittare, som berättar att uttrycket ”you have to take it on the chin”, ungefär ”ta det med en klackspark”, ordagrant översatts till ”ta det på hakan”.

Översättningen görs inte manuellt, svarar en anställd ur tittarservice. På tittarens fråga om översättningen sker via en maskin svarar TV4:

”Ja det kan man säga, en dator översätter vissa program och då finns en större risk att meningar av denna typ översätts ordagrant.”

Under dagen har tittare stormat mot svaret. Bland annat skriver en anonym person:

”Det är fruktansvärt respektlöst mot tittarna att inte erbjuda en riktig översättning. Vet producenterna om att ni slaktar deras program på det här sättet? Jag hoppas att ni omedelbart överger maskinöversättningarna och i stället anlitar professionella undertextare till skälig ersättning!”

Signaturen Ingrid Olsson skriver:

”Det är beklämmande att ni gör så här. Respektlöst mot era kunder och en skam för branschen. Jag undrar också om det verkligen är i enlighet med era avtal med producenterna. Anlita professionella översättare och betala en skälig ersättning – det vinner alla på!”

Medievärlden är i kontakt med TV4:s presstjänst, som nu tittar på ärendet.

UPPDATERING: TV4:s pressansvarige Magnus Törnblom svarar:

”Det verkar tyvärr ha blivit ett internt missförstånd kring den här frågan, och det svar vi publicerat är felaktigt.

All vår översättning sker via auktoriserade översättningsbyråer, inte automatiserat. Den felaktiga översättningen i ‘Hela Australien bakar’ berodde på en mänsklig faktor. Och vi har anmält det här till vår leverantör.

Vi kommer också att förklara det och be om ursäkt för den felaktiga information i den tråd som du skickade länk till.”

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.