Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tips till LT polisanmäls av sjukhus

Publicerad: 28 Juni 2017, 05:24

Daniel Nordström, utgivare och chefredaktör för Mittmedias tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen. Foto: Catharina Hugosson

Länstidningen Södertälje (LT) har under arbetet med en publicering om Södertälje sjukhus tagit emot dokument som sjukhuset menar bryter mot sekretesslagen.


Det var under arbetet med en ännu ej publicerad artikel om rutiner på en avdelning på Södertälje sjukhus som tidningen tog emot material av en tipsare. Innehållet har nu nått ansvariga på sjukhuset, som betraktar materialet som journalutskrifter och därmed anser att dokumenten bryter mot flera lagar, skriver LT.se.

Sven Klaesson, chefläkare vid Södertälje sjukhus, har polisanmält händelsen:

”Det är förstås inte okej att någon från sjukhuset lämnat ut journalutskrifter. Det är ett allvarligt brott, både mot journallagen och sekretesslagen och det måste vi polisanmäla. Sedan är det polisens uppgift att bedöma anmälan och ta ställning till om man vill utreda det”, säger Sven Klaesson till LT.

LT:s chefredaktör och ansvariga utgivare Daniel Nordström ser inga konstigheter med sjukhusets polisanmälan men anser inte att det läckta materialet är att betrakta som journaler:

”Exakt vilka dokument vi har vill jag inte kommentera, men nej de är inte att betrakta som journaler eftersom känsliga uppgifter är maskerade. Dokumenten är viktiga för oss i vår journalistiska gärning, men de utgör ingen fara för patientsäkerheten.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.