Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tingsrätten på Tidningsutgivarnas linje

Publicerad: 12 April 2006, 11:41

PAR-ledamöterna är inte sysslomän och rådets majoritet har gjort en korrekt tolkning av kollektivavtalet. Det konstaterar Stockholms tingsrätt och lämnar Journalistförbundets ansökan om säkerhetsåtgärd mot två av ledamöterna i PAR utan åtgärd.


Olof Johansson, PAR:s ordförande, och Bertil Dejke, Tidningsutgivarnas representant i rådet, ska inte betraktas som sysslomän i  förhållande till Journalist-förbundet, skriver tingsrätten i sitt beslut.
De var den ena punkten som Journalistförbundet ville ha prövad genom att hos tingsrätten ansöka om vitesföreläggande.
Den andra var om handläggningen av ett upphovsrättsavtal på Göteborgs-Posten ska ske med stöd av §4 moment 3:1 i det kollektivavtal som undertecknades 2004.
Olof Johansson och Bertil Dejke har hävdat att bestämmelsen inte gör undantag för stadigvarande överlåtelse och att det därför är den som gäller. Journalistförbundets tolkning är att det är moment 3:2 som är tillämpligt och att PAR därför inte har behörighet att handlägga frågan.
Tingsrättens beslut lyder:
”Tingsrätten finner att ifrågavarande ärende hos PAR avser en fråga enligt §4 Mom 3:1 i kollektivavtalet mellan TU och Journalistförbundet. Också på denna grund skall ansökningen om säkerhetsåtgärd lämnas utan bifall.”
Olle Wilöf, ombudsman på Journalist-förbundet med upphovsrättsfrågorna på sitt bord, anser att tingsrätten har resonerat märkligt i båda frågorna. När det gäller sysslomannafrågan pekar han på att ledamöterna är arvoderade, vilket enligt honom skulle vara tillräckligt för att de kan betecknas som sysslomän.

Prövas i alla instanser
I frågan om vilket moment under §4 som ska vara tillämpligt i GP-ärendet säger han att han tycker att det är konstigt att rätten inte också sagt att det är ett ärende under moment 3:2 utan bara nämnt 3:1.
Agneta Lindblom Hulthén säger att ”interimistiskt kunde vi inte stoppa Johansson och Dejke”.
Hon förmodar att de båda, ”notera att jag säger Johansson och Dejke”, nu lägger ett avtal ”och oavsett hur det ser ut så när GP sjösätter det så ska vi pröva det i alla instanser vi kan”.
– Vi anser fortfarande att de inte har behörighet att träffa avtal.

Beslut kan komma i april
– Ett väntat och klokt beslut, säger Bosse Svensson, vice ordförande i Tidningsutgivarna.
Samtidigt som han tycker det är sorgligt att processen dragits ut genom Journalistförbundets agerande gläds han åt att tingsrätten dels fattat ett klart beslut i sysslomannafrågan, dels ”tittat i avtalet och gjort sin bedömning”.
PAR sammanträdde i Pressens Hus i går onsdag. Enligt ordförande Olof Johansson är ett avtal ”indikerat” till den 21 april.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.