Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tingsrätten friar Bosse Svensson

Publicerad: 12 November 2007, 14:32

Tingsrätten i Östersund friar Östersunds-Postens förra utgivare Bosse Svensson. Den insändare med kritik mot Ralph Rentzsch som juryn fällde anser juristerna inte är förtal.


Ralph Rentzsch har stämt Östersunds-Posten för förtal, och är beredd att driva mål mot flera andra medier, för det som skrivits om hans äktenskapsförmedlingssajt.

Stämningen mot ÖP gäller åtta fall. Juryn i målet friade sju av dem. Det åttonde, en insändare av en s-politiker, fälldes.

Men tingsrättens jurister gör en annan bedömning. De friar också insändaren, med motiveringen att det rör sig om värdeomdömen.

Bosse Svensson är lättad, men om det hade blivit en fällande dom, hade han och ÖP omedelbart överklagat.

– Med en fällande dom hade det varit svårt att förvalta en svensk insändarsida som den ser ut idag.

Domen i tingsrätten innebär att Ralph Rentzsch får betala Bosse Svenssons och ÖPs rättegångskostnader. Han kommer dock att överklaga domen till hovrätten.

– Tryckfrihetsjuryn fäller, men tingsrätten friar med en konstig formulering som jag inte hänger med på.

– Är man ansvarig utgivare har man ett ansvar. Hade Bosse Svensson strukit en och en halv mening i insändaren så hade jag inte utpekats.

Den principfrågan vill Ralph Rentzsch att hovrätten bedömer.

Ralph Rentzsch driver sak mot TV4 Jämtland, TV4 Riks och Radio Jämtland på samma grunder som mot ÖP. Där pågår fortfarande förlikningsförhandlingar.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.