Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tingsrätten friade Norra Skånes utgivare i tystnadspliktsmålet

Publicerad: 25 September 2009, 09:40

Norra Skånes utgivare, redaktionschefen Mimmi Karlsson Bernfalk, friades i det principiellt viktiga målet om hon brutit mot tystnadsplikten när tidningen skrev om en politiker som begärt att vara anonym som källa.


Ämnen i artikeln:

Norra Skåne

– Jag var inställd på båda besluten, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk när tingsrättens friande dom kom idag. Hon är lättad, hon har levt med ärendet sedan publiceringen april 2008. Åtalet väcktes av Justitiekanslern i våras.

Ärendet gäller artiklar om ett medborgargarde som Norra Skåne skrev om, sedan man fått nys om det via en annons inlämnad av Nils-Eric Hennix. Tidningen ringde upp honom och skrev om medborgargardet med Hennix anonymiserad eftersom han ville det. På fjärde dagen hade tidningen fått kläm på att han hade ett förflutet som partiledare i Nationaldemokraterna och skrev om honom. Mimmi Karlsson-Bernfalk förklarade i en kommentar varför hon valde att namnge honom.

Nils-Eric Hennix anmälde tidningen, och JK fann att det fanns skäl att åtala för brott mot tystnadsplikten: tidningen hade röjt en källa. Vid rättegången i Hässleholms tingsrätt yrkade åklagaren på böter.

På två punkter underkänner tingsrätten försvaret.

Rätten finner att Mimmi Karlsson-Bernfalk inte försäkrat sig om att Nils-Eric Hennix inte längre ville vara anonym. Så långt är hon ansvarig.

Rätten accepterar inte heller argumentet att tidningen skulle ha blivit lurad av Nils-Eric Hennix. Det var tidningen som tog kontakt med honom sedan annonsen lämnats in. Och att ta reda på hans bakgrund kräver inte mycket jobb.

Däremot handlar artikeln där Nils-Eric Hennix namnges bara indirekt om medborgargardet, det sammanhang som han var uppgiftslämnare i. Det är han själv som är huvudsaken. Tingsrätten skriver i domen: ”Det kan knappast vara ovanligt att en tidning med utgångspunkt i en uppgiftslämnares uppgifter forskar vidare, vilket kan leda till nya artiklar om den företeelse som uppgifterna avsett. Att det leder till att det blir uppgiftslämnares person som blir nyheten måste kunna inträffa.”

Tingsrätten lägger sedan Tryckfrihetsförordningens portalparagraf i vågskålen: ”att uppmärksamhet alltid skall fästas mer på ämnets och tankens än på uttryckets lagstridighet och på syftet än på framställningssättet samt i tvivelsmål hellre fria än fälla.” Därför frias Mimmi Karlsson-Bernfalk. Nils-Eric Hennix skadeståndskrav på 250 000 kronor ogillas.

– Det här har varit ett ok, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk. Men jag ångrar inte publiceringen, hur än utslaget hade blivit står jag för att den är riktig.

Hon är dock beredd på att domen kommer att överklagas.

Mimmi Karlsson-Bernfalk har nyss tagit uppdraget som redaktionschef för alla de tre redaktionerna i Skånska dsagbladet-koncernen.

– Det är det jag har fokus på nu.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Norra Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.