Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tingsrätten fäller Otto Sjöberg

Publicerad: 15 December 2006, 15:29

Även tingsrätten fäller Expressens chefredaktör Otto Sjöberg för förtal av Mikael Persbrandt. Tidigare har en tryckfrihetsjury fällt Sjöberg.


Otto Sjöberg ska betala ett skadestånd på 75 000 kronor till Mikael Persbrandt. Persbrandts advokat Per Liljekvist yrkade under rättegången på ett skadestånd på 500 000 kronor. Expressen ansåg att 25 000 kronor var skäligt.
Otto Sjöberg döms också till ett straff på 80 dagsböter à 1 000 kronor.

Tingsrätten skriver i domen att uppgifterna att Mikael Persbrandt är alkoholist och dessutom akut intagen för avgiftning gör att han ”?framstår åtminstone i allmänhetens ögon som en utslagen människa som knappast kan förväntas att inom överskådlig tid klara av ett normalt yrkes- och privatliv.” Då spelar det ingen roll att det tidigare skrivits om hans problem och att de skulle vara allmänt kända. ”De påtalade uppgifterna är under alla förhållanden ägnade att utsätta Mikael Persbrandt för andras missaktning och uppgifterna får sålunda anses innefatta förtal i s.k. teknisk mening.”

Hade då tidningen skälig grund för uppgifterna? Domstolen finner att de gällde privata förhållanden av litet allmänintresse och var ”relativt allvarliga beskyllningar”, vilket medför strängare krav när det gäller ”godtagbart underlag för publiceringen”.
”Tingsrätten finner att Otto Sjöberg genom de uppgifter som han lämnat i förhör inte har gjort sannolikt och än mindre visat att han hade skälig grund för det påtalade uppgifterna.”

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.