Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tingsrätten avslår åklagarens begäran om husrannsakan på Expressen

Publicerad: 12 september 2018, 08:17

Thomas Mattsson, chefredaktör och ansvarig utgivare Expressen. Foto: Anna-Karin Nilsson

Åklagare Mats Ihlbom får inte tillstånd att genomföra någon husrannsakan på Expressens redaktion. Hans begäran inkom efter att tidningen publicerat – men inte velat lämna ut – en film på en person som misstänks vara inblandad i sensommarens bilbränder i Västsverige.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Det var i augusti som Expressen publicerade en video i vilken en maskerad man skyllde det som ”skulle ske på polisen, politikerna och samhället”. Filmen landade hos reportern Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström en timme innan ett hundratal bilar på fyra olika platser i Västra Götaland sattes i brand.

Åklagare Mats Ihlbom, som leder förundersökningen i Västra Frölunda, har tidigare försökt få Expressen att lämna ut det källskyddade journalistiska materialet, men fått nej. Därför valde han att vända sig till Göteborgs tingsrätt med en formell begäran om en husrannsakan på Expressens redaktion i hopp om att kunna utreda brottet, rapporterar Göteborgs-Posten. Men han fick avslag.

– Göteborgs tingsrätt har i dag avvisat åklagarens yrkande om att få göra husrannsakan hos Expressen. Det är ett positivt besked som värnar meddelarfriheten, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till Medievärlden.

Vad tänker du om åklagarens agerande?

– Polis och åklagare har agerat mycket korrekt. Först frågat artigt om möjligheten att få tillgång till filmen, vilket Expressen förstås nekade. Sedan gick åklagaren till tingsrätten, precis som Högsta domstolen slagit fast att åklagare bör göra. Så ska systemet fungera och nu Expressens roll är då att försvara publicistiken.

Thomas Mattsson anser att domstolen genom sitt beslut respekterar intressekonflikten mellan förundersökningen om ett allvarligt brott och grundlagsskyddad medias plikt att försvara meddelarfriheten.

– Det är positivt att tingsrätten sa nej till en husrannsakan på en redaktion, men åklagaren kan fortfarande överklaga detta beslut, säger Thomas Mattson, som dock understryker att Expressen alltid kommer att skydda sina källor.

TU:s vd Jeanette Gustafsdotter välkomnar Göteborgs tingsrätts beslut som hon menar visar att rättsväsendet fungerar. Men hon efterlyser samtidigt ett förtydligande av källskyddet.

– Källskyddet är grundlagsskyddat och det som ska gälla här. Vi har haft flera tidigare fall där man ansökt om husrannsakan, exempelvis på Aftonbladet, Folkbladet och Dagens Nyheter. I alla de fallen har domstolarna gett avslag. Att åklagarsidan ändå väljer att begära husrannsakan sänder ut oroväckande signaler, säger hon och fortsätter:

– För att undvika att vi ska hamna i de här situationerna behövs det ett förstärkt och framför allt förtydligat skydd för massmediernas källor vid tvångsmedelsanvändning.

Högsta domstolen har tidigare, i en prejudicerande dom, stoppat ett liknande planerat tillslag hos Aftonbladet. Då gällde det en publicering med bilder på två misstänkta rånare. I det fallet gällde begäran att polisen skulle få ta del av de oredigerade bilderna, vilket Aftonbladet inte tillät. Orsaken var att det fanns information i bildfilerna som gjorde källan identifierbar. Tidningen erbjöd dock polisen utskrifter av bilderna.

Läs också

Thomas Mattssons blogginlägg: ”Expressen vägrar att ge polisen bilder på misstänkt mordbrännare”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.